Hlavní obsah

Ujfaluši: Ve Španělsku i útočím, v Itálii by mě hnali

Třiatřicet zápasů odehrál český fotbalový obránce Tomáš Ujfaluši v první sezóně v dresu Atlétika Madrid, kam přestoupil minulý rok v létě z italské Fiorentiny. Angažmá ve čtvrtém týmu Primera Division si v rozhovoru pro Právo pochvaluje. "Jsem si jistý, že šlo o krok správným směrem," říká bývalý reprezentační kapitán.

Článek

Máte za sebou první sezónu v Atlétiku Madrid. Jak jste byl spokojen?

Najdou se zápasy, které nebyly z mé strany dobré, ale když to vezmu celkově, tak se mi sezóna povedla. Druhá věc je, že jsme jako obrana inkasovali padesát sedm gólů. Strašná vizitka… Hrajeme hodně ofenzívně, často se útočí v osmi lidech. Vzadu jsou pak hrozné díry.

Na něco takového jste z Fiorentiny nebyl zvyklý, že?

Přesně tak. V Itálii se do situace jeden na jednoho nebo dva na dva nedostanete. Tam se všechno řídí zabezpečenou obranou, všichni jsou po chybě hned za balónem. Ve Španělsku je to jiné. Hraje se pro lidi, hodně se útočí.

Vyhovuje vám takový styl? Nebo se vám stýská po italské defenzívě?

Ale já si nestěžuji! Ten španělský styl je těžký pro obránce, protože jsme často pod tlakem ve hře a pak i pod palbou kritiky od novinářů. Hraje se podle taktiky dát o gól více než soupeř… Hráči nejsou příliš svázáni, i já jako střední obránce mohu s balónem vyrazit do útoku. V Itálii by mě hnali. Tam jsou daná pravidla a nic takového si nesmíte dovolit.

Cítíte, že vás angažmá ve Španělsku posune v kariéře ještě dál?

Určitě. Více si užiju balón, jsem víc ve hře. A k tomu jsem vždy tíhl. Mnohdy jdu do rizika a už se mi to i nevyplatilo. A kolikrát jsem při bránění v situaci, že nevím, kde mi hlava stojí. Ale s tím jsem do Atlétika šel. A o to více člověka těší situace, kdy soupeře zastaví.

Je španělské angažmá těžší i fyzicky?

Na hřišti mám více práce. V Itálii jsem naběhal za zápas osm a půl kilometru, ve Španělsku mám průměr skoro deset. Je to těžší fyzicky i z hlediska koncentrace. Doma jsme třeba vedli o dva góly, ale během patnácti minut jsme náskok ztratili. To by se v Itálii nestalo!

Pro koho vyznívá srovnání italské a španělské ligy?

I když ten fotbal je trošku jiný, tak ve Španělsku je více těžších zápasů než v Itálii. Proto jsem si jistý, že šlo o krok správným směrem. V Itálii jsem se naučil spoustu taktiky, nabral sílu, zlepšil se kondičně. Ve Španělsku je to více herní. Je to techničtější, teď si zahraji. Trenér nechce, abychom míče nakopávali. Říká, ať jdeme raději do rizika a zakombinujeme. Pak záleží na jedinci, jak se cítí, co si dovolí.

Atlético skončilo ve španělské lize čtvrté. Bylo to maximum?

Spíše daný cíl, který zaručuje boj o Ligu mistrů. Měli jsme třeba výbornou formu, a pak přišly špatné zápasy venku. Třetí byla Sevilla, hrála výborný fotbal. Dvakrát jsme s nimi prohráli, takže jsme si jejich místo nezasloužili.

Může se váš tým měřit s Realem Madrid nebo s mistrovskou Barcelonou?

V Barceloně jsme totálně selhali, dostali jsme šest gólů. Chtěl jsem ve vzteku vyhodit kopačky. Ale nechal jsem si je, abych potvrdil, že to nebylo v obutí. Doma jsme je porazili, to nám dodalo sebevědomí, ale musím přiznat, že je radost se na ně dívat, i když proti nim hrajete… Mají tým skvěle složený a všichni hrají ve výborné formě. Barcelona je nejlepší na světě.

Jedním z motivů přestupu byla i touha vyhrát nějakou trofej. Věříte teď po roce, že se vám to s Atlétikem podaří?

Nikdy jsem nezískal titul, ale v lize jsme první být nemohli. Barcelona byla suverénní. Myslel jsem si na Španělský pohár, ale nevyšlo to. Teď v druhé sezóně budu mít o stupínek vyšší cíle: Být třetí a vyhrát pohár. Smlouvu mám ještě na dva roky. Něco určitě vyhraji!

Může suverenitu Barcelony někdo ohrozit?

Real Madrid. Koupili dva top hráče, Kaká a Cristiano Ronaldo, to je velká síla. A to si myslím, že ještě někoho určitě přivedou, přitom už tak měli výborný tým. Jen je hodně negativně ovlivnilo zranění Pepeho, protože ten je vzadu držel. Když vypadl, v defenzívě nebyli tak silní.

Co říkáte astronomickým částkám za oba hráče?

Ty peníze byly obrovské. Ale když je majitel klubu ochoten sumu zaplatit, tak proč ne. Pro mě to znamená hlavně to, že utkání s Realem získají ještě větší náboj. Je to náš největší rival, každý zápas je hrozně vyhecovaný.

Nemůže Real doplatit na příliš mnoho hvězd v kádru?

Myslím, že budou úspěšní. Kaká je vynikající a hraje hodně pro tým. Pokud mužstvo dobře přijme Ronalda a trenér dokáže správně využít jeho předností, tak budou fakt silní.

Ve Florencii jste žil v centru a loučení s městem jste těžko nesl. Jak jste si v Madridu zvykl mimo trávník?

Město je nádherné, člověk má více možností, kam vyrazit. Ale bydlel jsem čtyřicet kilometrů od Madridu, což mi situaci komplikovalo. Žil jsem trošku jako samotář. Sám jsem si vařil… V Itálii jsem chodil pěšky. Tady mi spoluhráči mnohdy volali v půl desáté, že jdeme na večeři. Jenže když jsem si představil tu cestu do města a zpátky… Do postele bych se dostal v půl třetí ráno. Proto se přesunu blíže centru.

Pořád platí, že po Španělsku vyrazíte do americké ligy?

Chci poznat tamní fotbal i tu kulturu. Bude mi třiatřicet. Když budu cítit, že je o mé služby zájem a fyzicky budu připraven, tak třeba rozhodnutí přehodnotím.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články