Hlavní obsah

Ibrahimovic podepsal smlouvu s Barcelonou, do Interu jde Eto'o

BARCELONA

Švédský fotbalista Zlatan Ibrahimovic dnes podepsal pětiletou smlouvu s Barcelonou, a zkompletoval tak výměnu z Interu Milán za kamerunského střelce Samuela Eto'a. Inter navíc získá 46 miliónů eur (asi 1,17 miliardy korun) a na roční hostování běloruského záložníka Alexandra Hleba s opcí na případný přestup za 10 miliónů eur.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Švédský fotbalista Zlatan Ibrahimovič s dresem svého nového zaměstnavatele Barcelony

Článek

Ibrahimovic se tím stal historicky nejdražší posilou Barcelony a třetím nejdražším hráčem v historie. Eto'ova cena byla totiž stanovena na 22 miliónů eur, což v součtu dělá 68 miliónů eur. Ibrahimovicův přestup se tak vyrovná nedávnému přesunu Brazilce Kaká z AC Milán do Realu Madrid.

Sedmadvacetiletý švédský reprezentant v pondělí podstoupil v Barceloně zdravotní prohlídku, která potvrdila zprávy z Itálie, že si Ibrahimovic během nedávného přípravného utkání Interu Milán zlomil prst na levé ruce. To však přestup nezhatilo. I tak by měl být připraven pro start nového ročníku španělské ligy.

Ještě dnes byl představen fanouškům, kterých na stadion Nou Camp dorazilo okolo 40 tisíc. Ibrahimovic, v jehož smlouvě je stanovena přestupní klauzule na 250 milióů eur (asi 6,37 miliardy korun), převzal po Eto'ovi dres s kanonýrským číslem 9.

"Nepřišel jsem jako náhrada za Eto'a, protože jsme každý jiný typ útočníka. Budu se maximálně snažit, abych dokázal, že Barcelona neudělala chybu, když mě koupila," prohlásil Ibrahimovic. "Interu děkuji za to, že mi přestup umožnil. Tohle je pro mě opravdu velký den," dodal.

Celkem dal za Inter 57 gólů

Ibrahimovic v uplynulé sezóně Serie A nastřílel 25 gólů, čímž si vysloužil korunu pro krále střelců. Celkem dal za Inter v 88 ligových zápasech 57 zásahů. Dalších 58 gólů zaznamenal při předchozích angažmá v Juventusu Turín a Ajaxu Amsterodam. V současnosti je považován za jednoho z nejnebezpečnějších útočníků světa.

Rovněž pětiletou smlouvu podepsal o rok starší Eto'o v Interu Milán. Ten s výměnou do Interu souhlasil poté, co mu trenér Pepe Guardiola před třemi týdny oznámil, že s ním už nepočítá a umožnil mu hledat nové angažmá. Kamerunec byl přitom v posledních letech nejlepším střelcem Barcelony, když ve 145 ligových zápasech od roku 2004 nastřílel 108 branek. Měl lví podíl na zisku tří španělských titulů a dvou výhrách v Lize mistrů.

"V Barceloně jsem psal historii, ale tahle kapitola je u konce. V Interu začínám novou kapitolu úplně od nuly. Věřím, že se mi bude dařit stejně a že s Interem získám trofeje stejně jako s Barcelonou," uvedl Eto'o na webu italského mistra.

Reklama

Související témata: