Hlavní obsah

Ve Španělsku zřejmě zruší daňový "Beckhamův zákon"

MADRID

Španělsko už možná přestane být ve srovnání s jinými zeměmi daňovým rájem pro zahraniční fotbalisty. Vládnoucí socialisté spolu s dalšími levicovými stranami totiž navrhli výrazně reformovat takzvaný "Beckhamův zákon", který zvýhodňuje štědře placené hvězdy z jiných zemí.

Foto: Patrick B. Kraemer, ČTK/AP

Fotbalisté Realu Madrid

Článek

Podle zákona, jenž vstoupil v planost v roce 2004 a byl pojmenován po tehdejším hráči Realu Madrid Davidu Beckhamovi, odvádějí zahraniční hvězdy 24 procent z platu. Jak uvádí agentura DPA, je to výrazně méně než v Německu a jiných zemích.

Upravený zákon ovšem španělským klubům tuto výhodu pro přilákání hráčů z jiných zemí sebere. Podle nového návrhu by totiž měli cizinci žijící pouze přechodně ve Španělsku a vydělávající více než 600 000 eur zdanit až 43 procenta své gáže.

Proti plánům vlády už protestovalo vedení profesionální fotbalové ligy, jež dokonce vyhrožuje přerušením elitní Primera División. "Taková reforma daní znamená pro španělské kluby výdaje navíc ve výši 100 miliónů eur," uvedl prezident ligy José Luis Astiazarán.

Fotbalové hvězdy Cristiano Ronaldo (Real) nebo Zlatan Ibrahimovic (Barcelona), kteří letos přišli do španělské ligy a ve svých nových klubech pobírají královský plat, však mohou být v klidu. Zvýšení daní nebude mít zpětnou platnost a má se týkat jen smluv podepsaných po 1. lednu 2010.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články