Hlavní obsah

Ve španělské fotbalové lize kvůli daním stávka nebude

MADRID

Vedení španělské profesionální fotbalové ligy (LFP) se rozhodlo nezahájit stávku kvůli blížící se úpravě daňového systému, kterou hrozilo v týdnu. Místo toho plánuje LFP sestavit komisi a zahájit dialog s vládou, jež přelomovou daňovou reformu navrhla.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Fotbalista Realu Madrid Cristiano Ronaldo

Článek

Vládnoucí socialisté spolu s dalšími levicovými stranami totiž hodlají zrušit takzvaný "Beckhamův zákon", který zahraničním fotbalistům vydělávajícím více než 600 000 eur ročně zaručoval zdanění 24 procent. Podle úpravy, která vstoupí v platnost 1. ledna příštího roku, budou muset hráči odevzdat španělskému státu 43 procent.

Zákon byl pojmenován po anglickém záložníku Davidu Beckhamovi, jenž byl po svém příchodu do Realu Madrid jedním z prvních, kdo ze snížení daní profitoval.

Proti většímu daňovému zatížení hvězd z ciziny okamžitě protestovala LFP, podle níž reforma zkomplikuje klubům možnost získávat špičkové zahraniční hráče. Po hrozbách stávkou se nicméně na dnešním setkání 42 představitelů prvoligových a druholigových týmů dohodlo, že k tak razantnímu klubu nesáhnou.

Místo toho vznikne komise, jejímž členem bude prezident Realu Madrid Florentino Pérez, prezident LFP a ještě tři kluboví šéfové. Další schůzka je naplánována na 19. listopadu a do té doby zástupci klubů doufají, že se jim podaří vést rozhovory s vládou.

Nového zákonu se nemusejí bát hvězdy typu Cristiana Ronalda a Kaká z Realu nebo Zlatana Ibrahimovice z Barcelony, i když přišly do Španělska teprve před několika měsíci. Reforma totiž nebude mít zpětnou platnost a bude se týkat jen kontraktů podepsaných po 1. lednu 2010.

Reklama

Související témata: