Hlavní obsah

Zraněný Ronaldo zlobí Real: Na mistrovství světa nesmím chybět

Rýsuje se vyhrocený spor. Real Madrid tvrdí, že zraněný Cristiano Ronaldo se potřebuje ještě dva týdny léčit. Kouč portugalské fotbalové reprezentace Carlos Queiroz však svoji největší hvězdu povolal na víkendovou baráž MS 2010 s Bosnou. Jak vyplývá z rozhovoru, který Ronaldo poskytl coby ambasador projektu Castrol Index, o světový šampionát nechce za žádnou cenu přijít.

Článek

Nedávno jste představil nový žebříček nejlepších světových fotbalistů Castrol Rankings. Co je na něm tak unikátního?

Jedná se o skutečná fakta – proto je tento systém jiný. Hrajete-li dobře, dáváte góly, snažíte se co nejlépe nebo hrajete fantasticky, dostanete v Castrol Rankings více bodů. Nezáleží na tom, co si lidé myslí. Záleží na vašem výkonu. Proto je systém dobrý. Doufám, že za pár měsíců budu na vrcholu.

Kdo je podle vašeho mínění momentálně nejlepším světovým hráčem?

Henry je jednička a musíme to respektovat. Pokusím se toto hodnocení změnit; doufám, že za pár měsíců budu číslem jedna. Bude to těžké, ale budu se hodně snažit, abych se tam dostal.

Momentálně jste v žebříčku až třetí za Henrym a Messim...

Nehrál jsem měsíc, takže nedostávám žádné body a nemohu je předstihnout. Až zase začnu, doufám, že budu hrát dobře a udělám, co bude v mých silách, abych se dostal na vrchol.

Jste jediný hráč Realu Madrid v první dvacítce Castrol Rankings. Je podle vás Real Madrid týmem jednoho muže?

Velké týmy jako Real Madrid nezávisí na výkonu jediného hráče. Jsem si jistý, že také prohrajeme, až budu zpátky. Musíme se zlepšit v různých aspektech, ale Real určitě nezávisí na jediném hráči.

V Top 10 dominují hráči z La Ligy. Dá se podle vás porovnat španělská liga s ostatními velkými soutěžemi?

La Liga je velmi dobrá a náročná liga, ale to není jediné, co mě překvapuje. Jsem jediným hráčem Realu Madrid v první desítce; Kaká je 85. a Benzema 65. Myslím, že za pár měsíců to bude úplně jinak.

Jaké jsou hlavní rozdíly mezi anglickou Premier League a La Ligou?

Anglická Premier League je velmi náročná, velmi fyzická – rozhodčí nejšikovnější hráče moc nechrání. Hra je silovější, rozhodčí nepískají příliš faulů – ale pořád je spolu s La Ligou nejlepší. Obě jsou nejlepší.

Jak se vám líbí život v Realu Madrid?

Je moc moc dobrý. Jsem velmi, velmi hrdý a šťastný. Našel jsem skvělou atmosféru, na začátku mi každý pomáhal. Jsem vysoce motivovaný; chci hrát. V tuto chvíli jsem zraněný, ale brzo budu zpátky. Chci tomuto týmu pomoci a vyhrát pro něj spoustu věcí.

Kteří hráči podle vás budou stát za povšimnutí na mistrovství světa 2010?

To se bude velmi podobat Castrol Rankings: Henry, Messi, Torres, budou tam všichni – a to je velmi zajímavé. Bude skvělé to sledovat a uvidíme.

Proč má Portugalsko takové potíže kvalifikovat se na šampionát?

Vždycky ze sebe vydám to nejlepší, ať už pro klub nebo pro národní tým. Někdy to prostě není možné, jsem jen jeden člověk. Existuje víc příkladů - Francie, Argentina, Portugalsko dokazují, že kvalifikace je náročná. Před dvěma roky zůstala doma Anglie. Nic není snadné a nás teď čeká baráž proti Bosně. Bude to těžké, ale Portugalsko musí jet na mistrovství světa. Pak můžeme myslet dál, ale teď je prioritou kvalifikovat se. Carlos Queiroz je velmi zkušeným trenérem a o Jihoafrické republice ví spoustu věcí. Pro hráče je prioritou kvalifikovat se a pro Carlose také. Chce odvést dobrou práci. Doufám, že tam budeme – jestli ne, budu se na turnaj dívat, ale my se kvalifikujeme. Musíme.

A na které týmy se podle vás stojí za to na šampionátu zaměřit?

Myslím, že favority budou Brazílie, Argentina, Anglie, Španělsko a doufám, že také Portugalsko. Bude velmi milé sledovat, co se na turnaji děje. Nemůžu se dočkat, až začneme.

Jaký máte názor na hostitelskou Jihoafrickou republiku?

Hrál jsem proti Jihoafrické republice loni a je to dobrý tým. Rádi drží míč. Jsou techničtí a hraje se proti nim dobře. Jihoafrická republika je hostitelem, takže jejich tým bude mít doma motivaci. Jsem opravdu vzrušený a držím palce, abych si tam zahrál.

Reklama

Související témata: