Hlavní obsah

Barcelona přivítá Real, na slavný duel mohou Španělé poprvé i do kina

MADRID

Svátek fotbalu se blíží. Ve Španělsku se v neděli střetnou ve 12. kole La Ligy dva největší kluby - Barcelona přivítá Real Madrid. Nepůjde pouze o prestiž, ale také o první místo v tabulce. To zatím drží tým z hlavního města, má však pouze jednobodový náskok před největším rivalem. Zápas slibuje skvělou podívanou. Na hřišti by se totiž měly objevit největší hvězdy obou týmů, které se v minulých dnech vyhrabaly ze zranění, jako jsou Messi, Ibrahimovič či Ronaldo.

Článek

Na první příčce v Primera Division vystřídal Real Barcelonu v předchozím kole, když katalánský klub nečekaně klopýtl na hřišti Bilbaa, kde pouzre remizoval 1:1. V Lize mistrů však své zaváhání vrchovatě odčinil. Při hrozbě vyřazení již v základní skupině obhájce trofeje herně i výsledkově deklasoval Inter Milán a vyšvihl se na první příčku skupiny F. Real porazil Curych a také on vévodí tabulce své skupiny.

Do zápasu zasáhl i nejlepší fotbalista loňského roku Cristiano Ronaldo, který dva měsíce chyběl kvůli zraněnému kotníku. Jeho návrat však byl naplánován dokonale, pro Real je duel s Barcelonou velmi prestižní. „Proti Barceloně budu k dispozici. Cítím se dobře, hrát chci a je jen na trenérovi, jestli mě postaví do zápasu od začátku,“ svěřil se agentuře Reuters Portugalec. A kouč Manuel Pellegrini na Ronalda určitě spoléhat bude, jeho trenérská židle je totiž dlouhodobě rozviklaná.

Budeme bojovat, zní z Madridu

Hráči Bílého baletu budou hrát právě i za chilského trenéra, který jim podle brankáře Ikera Casillase jistě naordinuje útočnou taktiku. „Nechceme čekat na jejich útoky zalezlí v defenzivě. Budeme bojovat, musíme si podržet míč na svých kopačkách. Pak uvidíme, co se bude dít. Nemáme strach, musíme věnovat pozornost jejich nejnebezpečnějším hráčům,“ řekl pro klubový web Casillas a hned objasnil, na koho narážel. „Xavi a Iniesta jsou excelentními fotbalisty. Vždy jsem tvrdil, že právě oni jsou těmi pravými čaroději týmu. Zvláště pokud mají míč u svých nohou,“ dodal.

Čtyřicet osm hodin před očekávaným duelem prodloužil s Barcelonou smlouvu záložník Andres Iniesta. Když se katalánskému týmu upsal v roce 2004 poprvé, jeho tým o dva dny později porazil Real Madrid 3:0. A na Nou Campu věří, že se historie bude opakovat. „Prodloužení smlouvy je pro mě splněním snu a bylo by perfektní, kdyby se nám podařilo v sobotu porazit Real Madrid na Nou Campu,“ prohlásil Iniesta.

Máme respekt, ale půjdeme za výhrou, tvrdí Xavi

S vítěznou náladou půjde do zápasu i Xavi. „Chceme tři body, půjdeme jednoznačně za vítězstvím. Musíme mít ale před soupeřem respekt. Oni (Real Madrid) jsou momentálně lídrem tabulky a daří se jim střílet góly. Ale my budeme hrát doma a půjdeme do hry pořádně motivovaní,“ prohlásil špílmachr, jenž by měl rozdávat své přihrávky i hvězdné útočné dvojici Zlatam Ibrahimovič - Lionel Messi, kteří se vracejí po zranění.

"Souboje s Realem jsou nepředvídatelné, rozhodují pouze malé detaily. Musíme se pokoušet držet míč na svých kopačkách a hrát, jak jsme zvyklí, tedy útočně. Chceme hrát svým vlastním stylem, díky kterému máme dobré výsledky. Máme vlastní taktiku a nezajímá nás, jak bude hrát Madrid,“ dodal pro web Barcelony Xavi.

V pořadí již 155. slavný zápas El clásico se odehraje na Nou Campu v neděli od 19 hodin. Z historického hlediska je úspěšnější Real, který zvítězil v 68 zápasech, o osm vítězství méně má na svém kontě katalánský klub, který je však považován za mírného favorita. Utkání se bude poprvé v historii vysílat kromě televize i ve španělských kinech.

Reklama

Související témata: