Hlavní obsah

Barcelona i v oslabení sesadila Real z prvního místa

BARCELONA

Fotbalisté Barcelony porazili Real Madrid 1:0 a předstihli ho v čele tabulky španělské ligy. O jediný gól zápasu se krátce po svém příchodu na hřiště postaral střídající švédský útočník Zlatan Ibrahimovic.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Barcelonský Zlatan Ibrahimovic se raduje z gólu, který dal Realu Madrid.

Článek

Real měl sice převahu, ale ani miliardové letní posily a půlhodinová přesilová hra po vyloučení Busquetse mu k pokoření soupeře nepomohly. Barcelona tak vyhrála derby El Clásico již potřetí za sebou s celkovým skóre 9:2.

Real toužil Barcelonu porazit i proto, že mu na jaře odvěký rival uštědřil doma ostudnou porážku 2:6. Jenže ani uzdravený Cristiano Ronaldo, ani další letní posily Kaká a Benzema nedokázali obranu Barcelony překonat. Když už se hosté dostali do vyložené šance, skočil jim pod nohy kapitán domácích Carles Puyol, který ve druhé půli zablokoval hned tři gólové střely.

Barcelona do utkání nasadila již uzdraveného Lionela Messiho, ale druhý z klíčových útočníků Ibrahimovic zůstal jen na lavičce. I proto se v první půli častěji objevoval v útoku Real. Jenže krátce po změně stran vtrhl Ibrahimovic na hřiště a ukázal, proč je nejlepším střelcem Barcelony. Stačily mu čtyři minuty na hřišti, aby si naběhl za obranu na centr Daniho Alvése a ranou z voleje zařídil výhru Barcelony.

Hosté sice tlačili, k čemuž pomohlo i vyloučení Busquetse po druhé žluté kartě za hraní rukou, ale Barcelona si již vedení pohlídala. Vrátila se tak do čela tabulky právě před Real, který nyní ztrácí dva body.

"Byl to hodně vyrovnaný zápas a my měli šance, které jsme ale nevyužili. Podle mě jsme si ale minimálně remízu zasloužili," uvedl trenér Realu Manuel Pellegrini. To jeho rival z lavičky Barcelony Pepe Guardiola si nemohl vynachválit útočníka Ibrahimovice. "Jeho příchod na hřiště změnil vývoj zápasu. Proti Realu je to vždy těžké. Zvláště když jdete do utkání jako favorit. Byl to velmi dobrý test našich schopností. Potěšilo mě, že jsme i v deseti působili jistě a šli za výhrou," dodal trenér Barcelony.

Dvanácté kolo přineslo i souboj městských rivalů obou týmů, v němž se naopak radovalo madridské Atlético, které doma porazilo Espaňol Barcelona 4:0. Tým Tomáše Ujfalušiho, který odehrál celé utkání, tak ukončil sérii pěti zápasů bez výhry a dostal se ze sestupových pozic. O zisku tří bodů rozhodlo jihoamerické útočné duo Forlán a Agüero, které se postaralo o tři góly.

Španělsko - 12. kolo
Almería - Bilbao 1:4 (84. K. Uche - 31. Martinéz, 41. Ustaritz, 60. Llorente, 77. Marcos), Getafe - Xerez 5:1 (44., 45. z pen. a 58. Soldado, 57. Parejo, 60. Casquero - 33. Aythami), Santander - La Coruňa 0:1 (75. Lopo), Valladolid - Tenerife 3:3 (27. a 49. Costa, 35. Canobbio z pen. - 63. Niňo, 72. Angel, 84. Ayoze), Zaragoza - Pamplona 0:1 (26. Nekúnám), FC Barcelona - Real Madrid 1:0 (56. Ibrahimovic), Atlético Madrid - Espaňol Barcelona 4:0 (62. a 85. Agüero, 27. Forlán, 89. Maxi Rodríguez).

Reklama

Související témata: