Hlavní obsah

Zlámal ve Španělsku nechytá, ale i tak je z Cádizu nadšený

Za půl roku ve druhé španělské lize nastoupil fotbalový brankář Zdeněk Zlámal jen ke dvěma utkáním, zažil už výměnu trenéra a dál trpělivě čeká na šanci, aby konečně na své první zahraniční štaci prorazil.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Zlámal na srazu fotbalové reprezentace

Článek

I když zápasovou praxi nemá, je z angažmá v Cádizu, který bojuje o záchranu, nadšený. A tvrdí, že udělal dobrý krok, když se rozhodl opustit Liberec a českou ligu.

"Pravidelně chodím na přípravné zápasy, ale hlavně kvůli výborným tréninkům cítím, že se zlepšuju víc než doma. To mě žene dopředu," uvedl Zlámal. "Dává mi to tady strašně moc, i když není ideální sedět na lavičce. První sezónu venku prostě beru jako aklimatizační. Teď prostě makám a jsem zticha, dřina se mi jednou vrátí," řekl.

Čtyřiadvacetiletý vytáhlý gólman je dlouho považován za jednoho z největších českých brankářských talentů. Loni v srpnu překvapil, když na začátku rozehrané sezony odešel z Liberce a zamířil do italského Udine. A vzápětí putoval na roční hostování právě do Cádizu, kde poznal, že rozhodně nebude mít umetenou "cestičku".

"Přišel jsem do absolutně neznámého prostředí, se svojí angličtinou jsem tady ani nemohl moc komunikovat, protože místní mluví prakticky jenom španělsky. Chvílemi jsem si tady připadal zvláštně, lidé se mě třeba ptali, jestli má Česko moře," vyprávěl se smíchem Zlámal.

Dlouhé čekání na transferkartu

"A nebylo to jednoduché ani s fotbalem samotným. V první řadě jsem musel měnit řadu návyků a hlavně jsem neměl šanci hrát, protože se měsíc a půl čekalo na transferkartu, bez které člověk nemůže nastupovat," vzpomínal na podzimní peripetie Zlámal, který v české lize nasbíral 63 zápasů, v roce 2007 si zachytal i na mistrovství Evropy jednadvacítek a loni v červnu se mihl i v seniorské reprezentaci, když odchytal druhý poločas přípravného utkání s Maltou.

V Cádizu ale na větší herní zatížení zatím čeká marně, během sezóny se objevil v brance jen ve dvou duelech. Jeho konkurent Kiko Casilla, odchovanec Realu Madrid, má jinak pevnou pozici. "Chytá výborně, není důvod ke změně. Navíc já jsem tady jen na hostování, takže je logické, že upřednostňují svého hráče. To bych musel být dvakrát lepší než on. Takže já bojuju a čekám," uvedl Zlámal. Zároveň si uvědomuje, že v příští sezoně už bude nezbytné, aby znovu získal zápasovou praxi. "Jedna sezóna se vydržet dá, když se venku teprve rozkoukávám. Ale v té další už musím pravidelně chytat," prohlásil Zlámal.

Svůj náhradnický úděl bere s nadhledem, přičítá jej i tomu, že ve Španělsku musel za pochodu měnit i své zažité návyky. "Španělská brankářská škola je o něčem jiném než ta naše a já se postupně snažím přizpůsobovat," řekl Zlámal.

"Brankář je tady považován za normálního hráče a největší rozdíl je při rozehrávce. Trenéři vyžadují, aby se útoky zakládaly rychle a konstruktivně, nějaké bezhlavé odkopy na polovinu soupeře jsou tím posledním řešením. Na tom se tady hodně staví a v tom jsem měl rezervy. V technice kopání a práci s míčem jsem ale udělal velký pokrok," uvedl.

Vysoké úrovně tréninků

Tréninky v Cádizu, na nichž třeba kryje pokusy někdejší hvězdy Diega Tristána, mu prý jdou k duhu. "Mají hodně vysokou úroveň. Naučil jsem se spoustu nových věcí. A trenér brankářů je skvělý člověk," líčil nadšeně Zlámal.

Učaroval mu i život ve Španělsku. V Andalusii, jihozápadním cípu Španělska, si rychle a rád zvykl na příjemné celoroční klima. S přítelkyní si každé ráno mohou vychutnat pohled z balkónu na Středozemní moře. "Je to balzám, když si vzpomenu na tu hektiku doma. Tady je božský klid. Život v Cádizu je úžasný, ale nepřijel jsem sem na dovolenou," vyprávěl Zlámal.

Optimisticky vidí i osud mužstva ve druhé lize. Cádiz je nyní v sestupovém pásmu, patří mu až 19. místo, ale jen dva body jej dělí od místa zaručujícího záchranu. "Liga je tady strašně vyrovnaná a dlouhá, nejsme ani v polovině. Dopadne to dobře," věřil Zlámal.

Po skončení sezony se má hlásit v Udine, kde loni podepsal pětiletý kontrakt. Ale jaký bude jeho další osud, zatím netuší. "Hodně záleží na tom, jaká bude situace v Udine. Pokud tam vydrží Handanovič, který má neotřesitelnou pozici, asi zase půjdu jinam. Bude to důležité rozhodnutí, protože musím najít klub, kde budu mít větší šanci. Ale to je ještě daleko, teď mě zajímá, aby vyšel konec sez=ony v Cádizu," přál si Zlámal.

Reklama

Související témata: