Hlavní obsah

Španělské El Clasico: zastaví Real famózního Messiho?

Duel španělské fotbalové ligy mezi velkokluby Realem Madrid a Barcelonou je tradičně jednou z největších událostí sezóny. Odvěcí rivalové se v elektrizujícím souboji v Madridu utkají v sobotu 10. dubna a vedle španělských fanoušků budou zápas sledovat i stovky miliónů lidí po celém světě.

Foto: David Ramos, ČTK/AP

Lionel Messi z Barcelony se raduje z branky. Co na něj vymyslí Real?

Článek

V Madridu na stadiónu San Bernabeu se představí kluby, které patří k nejlepším a nejbohatším na světě. Jejich příznivci jsou rozeseti po celém světě od Ameriky až po Asii, kde jsou v posledních letech španělské velkokluby stále oblíbenější. Řadu příznivců mají i v Česku, ti budou mít příležitost vidět bitvu Madridu s Barcelonou na kanálu Sport 1, který zápas vysílá přímým přenosem od 22 hodin.

Trenéři se snaží význam jubilejního 160. klání El Clasico zlehčovat. "Je to jen jeden ze zápasů, které musíme odehrát, nic výjimečného," říká madridský Manuel Pellegrini. Také lodivod Barcelony Pep Guardiola krotí emoce: "Nic zvláštního, poté nás čeká ještě hodně zápasů, každý bude stejně důležitý." Přesto samozřejmě i samotní kouči velmi dobře rozumí náboji duelu. Ostatně fanoušci se takovými řečmi rozhodně nenechají zviklat a očekávají něco speciálního.

A mají proč. Oba celky mají skvělou formu, navíc bojují o prvenství v lize. Barca vyhrála pět ligových zápasů v řadě a v týdnu hladce přejela Arsenal v odvetě čtvrtfinále Ligy mistrů. Zejména Messi byl přitom k nezadržení, argentinská hvězda si na Nou Campu zřídila one man show a soupeře pokořila čtyřmi góly. Bílý balet sice již z prestižní Ligy mistrů vypadl, naproti tomu vyhrál 12 ligových utkání za sebou.

Dá se tedy očekávat ostrý střet, při němž si diváci přijdou na své a dočkají se skvělé kopané. A hlavně hodně gólů - Real má nejlepší útok ve španělské lize, nastřílel 83 branek, Barcelona jich dala jen o osm méně, má však ve svém středu zmiňovaného Messiho, který potvrzuje pozici aktuálně nejlepšího hráče planety.

Bilance soubojů v rámci El Clásica je velmi vyrovnaná. Real má přece jen trochu navrch, vyhrál celkem 68 utkání, Barcelona uspěla v 61 zápasech, třicetkrát se soupeři rozešli smírně.

Reklama

Související témata: