Hlavní obsah

Real a Barcelona začaly jednat o odtržení první španělské ligy

MADRID

Španělské kluby v čele s Realem Madrid a Barcelonou jednají o odtržení nejvyšší soutěže od druhé ligy. Důvodem jsou neshody s menšími celky o přerozdělení peněz z vysílacích práv.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Radost fotbalistů Realu Madrid.

Článek

"Nový systém nám pomůže vytvořit atraktivnější a lépe vedenou soutěž, než máme nyní," citovala agentura Reuters prohlášení LFP (Liga de Fútbol Profesional), která v současnosti vede dvě nejvyšší španělské soutěže a projektu dala zelenou.

Proti tomu však protestují menší kluby a obrátily se na španělskou vládu, aby odtržení zabránila. Požadují totiž kolektivní prodej vysílacích práv a následné rozdělení utržených peněz. To se však nelíbí zejména Realu a Barceloně, podle kterých by něco takového ohrozilo jejich konkurenceschopnost vůči největším rivalům v Evropě.

LFP také uvedla, že na podobě nové soutěže se začne pracovat koncem června s cílem rozběhnout ji už v nadcházející sezoně. Podobný systém už funguje v Anglii, kde se Premier League od nižších soutěží odtrhla v roce 1992 a postupně se vypracovala do pozice nejsledovanější a nejbohatší ligy světa. Od příští sezony navíc stejný krok chystá italská Serie A.

Reklama

Související témata: