Hlavní obsah

VIDEO: Teď ať se Madrid oblékne do červené a bílé, vzkázal španělským fanouškům Forlán

HAMBURK

„Celý Madrid by se měl obléknout do červené a bíle,“ vzkázal hrdina středečního pohárového večera Diego Forlán fanouškům Atlétika i všem fotbalovým příznivcům ve Španělsku v narážce na klubové barvy vítěze premiérového ročníku Evropské ligy. Jeho tým porazil v Hamburku 2:1 anglický Fulham a zachránil tak nejen svou bídou sezónu, ale napravil i mizérii španělských velkoklubů Realu a Barcelony, které na vysněný triumf v ještě prestižnější Lize mistrů nedosáhly.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Útočník Atlétika Madrid Diego Forlán se raduje z branky ve finále Evropské ligy.

Článek

Pro madridské Atlético je to sladká satisfakce. Pro uruguayského útočníka Diego Forlána ještě sladší. Před pěti lety opouštěl Old Trafford jako nepotřebný a nadbytečný fotbalista, který se do hvězdami nabitého kádru Manchesteru United neprosadil.

Angličanům se Forlán pomstil dokonale

„Sám jsem řekl sirovi Alexovi, že chci odejít. Byl jsem sice obklopen samými velkými hráči, ale právě proto bylo pro mě těžké prosadit se do mužstva a pravidelně hrát. Teď jsem šťastný,“ vykládal třicetiletý Forlán, který v závěrečných bojích Evropské ligy vyřídil hned dva anglické kluby.

Nejprve v semifinálovém prodloužení Liverpool, ve středu pak ve finále dvěma trefami Fulham. „Je krásné obouvat zlaté kopačky, ale pro mě je daleko důležitější vyhrávat s týmem tituly. A to se nám podařilo,“ jásal uruguayský reprezentant, který si po příchodu do Španělska vystřílel Zlatou kopačku, s Villarrealem vyhrál Pohár UEFA a teď s Atlétikem Evropskou ligu. Letošní sezónu má útočník chystající se na mistrovství světa do Jižní Afriky vůbec báječnou, neboť v La Lize zatím nastřílel 18 gólů a šest dalších přidal na evropské pohárové scéně.

Slastné chvíle Atlétika nekončí

„Jsme plní emocí, protože přinášíme titul zpátky do Španělska a desetitisícům lidí jsme připravili šťastný večer. Evropská liga pro nás představovala velkou příležitost, jak napravit sezónu, a my to dokázali,“ rozplýval se trenér Atlétika Quique Sanchez Flores, jenže usedl na lavičku madridského klubu v únoru a nakonec dovedl mužstvo až k triumfu v Evropské lize.

„Byla to ovšem nesmírně náročná cesta. A finále s Fulhamem na ní bylo nejtěžší, protože jeho hra je velice dobře organizovaná. Dát mu druhý gól, to nebylo jen o prodloužení. Připadalo mně to, že pevnou anglickou obranu zdoláváme nikoli v jednom, ale hne ve dvou utkáních,“ glosoval španělský kouč strhující finále, které rozhodl Forlán až čtyři minuty před koncem nastavení.

Pro jeho Atlético však slastné chvíle ještě zdaleka nekončí, neboť příští týden má možnost završit báječný závěr sezóny vítězstvím v Copa del Rey, tedy Španělském poháru, v němž se střetne se Sevillou.

Ve Fulhamu zůstávám, vzkázal kouč Hodgson

Zato Fulham prožíval po hamburském finále hořké rozčarování. „Ani v nejdivočejších snech jsem si nepředstavoval, že se dostaneme až do finále, teď jsem zklamán. Poslední krok jsme mohli a měli udělat. Odvedli jsme skvělý výkon, jenže zůstal bez odměny, protože na druhou trefu už jsme neměli čas reagovat,“ truchlil kouč Angličanů Roy Hodgson, který fanoušky Fulhamu potěšil alespoň prohlášením, že na trenérské lavičce zůstane i v příští sezóně.

„Nikdy jsem ani na chvíli neuvažoval o tom, že bych svou budoucnost spojil s jiným klubem. Pokud vím, mám s Fulhamem pořád smlouvu a zůstanu, kde jsem,“ prohlásil bezprostředně po finále Hodgson, jehož jméno se často skloňuje v souvislosti s možným působením u anglické reprezentace.

„Teď cítíme bolestné zklamání, protože vítězství bylo hodně blízko. A hlavně bylo v našich silách! Až se ale vrátíme domů, všichni pochopíme, že jsme dosáhli něčeho velkého. I druhé místo je skvělé,“ chlácholil sebe i spoluhráče střelec jediného gólu Fulhamu Simon Davies.

Reklama

Související témata: