Hlavní obsah

Barcelona obhájila ligový titul, Messi vyrovnal střelecký klubový rekord

Fotbalisté Barcelony obhájili španělský titul. Jubilejní 20. triumf v historii si zajistili v posledním kole výhrou 4:0 nad Valladolidem. Dvěma góly se na jasném vítězství podílel nejlepší evropský kanonýr Argentinec Lionel Messi, jenž 34 brankami v ročníku vyrovnal 13 let starý klubový rekordu Brazilce Ronalda.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Radost fotbalistů Barcelony, kteří po vítěztví nad Valladolidem získali španělský titul.

Článek

Barcelona v neděli v čele tabulky dokonce ještě navýšila svůj náskok na tři body, neboť druhý Real Madrid pouze remizoval 1:1 s Málagou, která se tak zachránila.

Obhájci titulu vstoupili do rozhodujícího utkání hodně nervózně. Brankář Valdés vyrobil fatální chybu, přihrál přímo protihráči, jehož střelu do prázdné branky ale stačil zablokovat kapitán Puyol.

Valladolid však Barceloně pomohl k titulu sám, když si obránce Prieto nešťastně srazil Pedrův střílený centr do vlastní branky. Navíc záhy prokličkoval obranou soupeře Messi, našel znovu Pedra a ten dal Barceloně klid druhým gólem.

Po změně stran pak oslavy titulu zpečetil Messi, když si 33. a 34. ligovým gólem v sezoně upevnil triumf v tabulce střelců i zisk Zlaté kopačky pro nejlepšího střelce Evropy. Valladolid se porážkou odsoudil k sestupu do druhá ligy, kam putuje společně s Tenerife a Xerezem.

Výhrou v posledním kole se zachránil Santander a udržela se také Málaga, která potřebný bod vydřela ze souboje s druhým z kandidátů na titul Realem Madrid. Málaga se ujala rychle vedení po střele Dudy. Po změně stran sice Van der Vaart vyrovnal, ovšem Real zřejmě i s vědomím, že Barcelona si již titul ujít nenechá, nenašel dost motivace, aby zabojoval o potřebné vítězství. Podruhé za sebou tak zakončí sezónu bez trofeje.

Španělská fotbalová liga - 38. kolo:
Santander - Gijón 2:0 (35. a 55. Tchité), FC Barcelona - Valladolid 4:0 (62. a 76. Messi, 27. vlastní Prieto, 31. Pedro), Málaga - Real Madrid 1:1 (9. Duda - 48. Van der Vaart), Pamplona - Xerez 1:1 (55. Dady - 61. Antonito), Valencie - Tenerife 1:0 (90. Alexis).
Nejlepší střelci: 34 - Messi (Barcelona), 27 - Higuaín, 26 - C. Ronaldo (oba Real Madrid), 21 - Villa (Valencie), 18 - Forlán (Atlético Madrid), 16 - Ibrahimovic (Barcelona), 15 - Luís Fabiano (Sevilla), ...2 - mj. Jarošík (Zaragoza).

Reklama

Související témata: