Hlavní obsah

Dva roky stačí. A já s Realem Ligu mistrů vyhraji, je si jistý Mourinho

MADRID

Nic neslíbil, přesto mnohoznačně naznačil, koho si Real Madrid na lavičku přivedl. „Domácí tituly jsem schopen získávat okamžitě, ale v mé práci je nejdůležitější vždy druhý rok. V druhé sezóně jsem vyhrál s Portem Ligu mistrů, druhým rokem jsem v ní triumfoval i s Interem,“ pravil charismatický portugalský kouč José Mourinho, jen co se na San Bernabeu trochu rozkoukal.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

José Mourinho s trofejí pro vítěze Ligy mistrů.

Článek

Real je lačný úspěchů a velkých vítězství a chtěl by je okamžitě. Strádá příliš dlouho, než aby si mohl dopřát další odklad. I proto si pořídil Mourinha schopného vítězit všude, kam přijde. V Portugalsku, Anglii, stejně jako Itálii.

Hned po losu začne myslet na Wembley

„Vím, jak moc jsou úspěchy pro současný Real důležité, ale dopředu nic neslibuji. V každém klubu chvíli trvá, než postavím tým schopný neustále vítězit a být nejlepší v Evropě. V Portu jsem na to potřeboval dvě sezóny, v Chelsea a Interu zrovna tak, na čemž nic nemění, že během londýnského angažmá jsme až na vrchol nedošli,“ naznačil Mourinho, že mu dva roky stačí, aby dovedl „Bílý balet“ na evropskýpiedestal.

„Nemusí to ale trvat tak dlouho, protože teď jsem přišel do velice silného klubu. Ve Španělsku i v Evropě. A ani to, že v novém ročníku Ligy mistrů nebudeme nasazeni a na cestě do finále budeme muset zvládnout dvanáct zápasů, mně nebrání v tom, abych hned po losování nezačal myslet na Wembley, kde se příští květen finále hraje. Pro mě je to ta největší motivace,“ rozpovídal se nový kouč Bílého baletu po pouhých čtyřiadvaceti hodinách na San Bernabeu.

José Mourinho před novináři, kterým právě oznámil, že se stal novým trenérem Realu Madrid.foto: Reuters/Sergio Perez

Samozřejmě že se Mourinho také pustil do kritiků, kteří ho hned po podpisu smlouvy označili za hrobaře krásného fotbalu, jenž Real až dosud hrál, neboť sešněruje hráče obrannými úkoly, přísnou taktikou a bezuzdnou defenzívou.

Mourinho: Třikrát  jsem vyhrál, protože jsem skvělý

„Opakovaná lež se stává pravdou jen pro ty, kteří mnoho inteligence nepobrali. Pro inteligentní lidi ale bude vždy lží. Ve fotbale naštěstí existuje spousta chytrých lidí a proto jsem trénoval týmy jako Porto, Chelsea, Inter a teď Real. Jejich prezidenti a sportovní lidé jsou totiž chytří,“ pravil se sarkasmem sobě vlastním. „Já že vyznávám defenzivní styl? Dvakrát jsem hrál finále Ligy mistrů a jednou finále Poháru UEFA a všechny tři zápasy jsem vyhrál. A co víc - dali jsme v nich osm gólů, takže si nepleťte defenzivní styl a organizaci hry,“ vysmál se svým kritikům.

„V Interu jsem hrál s pěti defenzivními hráči a přesto Ligu mistrů vyhrál. Proč? Protože jsem prostě skvělý trenér,“ připomněl Mourinho Španělům, kdo k nim na San Bernabeu přišel.

Reklama

Související témata: