Hlavní obsah

Kopačky Španěla Iniesty vydělaly chlapci na drahou operaci

Kopačky fotbalisty Andrése Iniesty, kterými španělský reprezentant v roce 2009 zaznamenal postupovou branku v semifinále Ligy mistrů proti Chelsea, vydělaly šestiletému chlapci na nákladnou operaci. Rodina malého Javiera postiženého mozkovou obrnou za kopačky získala dohromady 120.000 eur (téměř tři miliony korun) a může si díky tomu dovolit cestu a lékařský zákrok v USA.

Foto: Arturo Rodriguez, ČTK/AP

Andres Iniesta

Článek

Javierova teta Encarna Martínezová prozradila, že poprvé získala 10.000, když uspořádala tombolu, jejíž hlavní cenou byl dres Realu Madrid s podpisy všech hráčů. Podobnou akci chtěla uspořádat i po Iniestově brance, která ve třetí minutě nastavení nasměrovala Barcelonu do vítězného finále Ligy mistrů. K jejímu překvapení jí od fotbalisty přišly kromě podepsaného dresu zpět i kopačky.

"Operace je velice nákladná a my se jí nemohli vzdát, protože bude mít za následek výrazné zlepšení Javierova stavu," uvedla Martínezová pro deník El Mundo. "Rozhlásila jsem to všude a prodalo se 50.000 lístků po dvou eurech," uvedla.

Když se vítěz tomboly o svou cenu nepřihlásil, rodina se rozhodla kopačky nabídnout v aukci na serveru eBay, kde se zájemci z vyvolávací ceny 1000 eur postupně dostali až k závratným 20.100 eur (půl milionu korun).

Sváteční střelec Iniesta dal na svůj doposud nejdůležitější gól zapomenout před měsícem při finále mistrovství světa. Jeho branka z prodloužení totiž zajistila Španělsku první světové zlato v historii.

Reklama

Související témata: