Hlavní obsah

Sebevědomou Barcelonu příchod Mourinha a miliónové nákupy Realu neděsí

MADRID

Hvězdný gigant Real Madrid už se nehodlá smířit potřetí v řadě s pozicí vicemistra ve španělské fotbalové Primera División za věčným rivalem Barcelonou, proto v létě vydatně posiloval. Na lavičku přišel „čaroděj“ José Mourinho, jako základní předpoklad k vítězství v domácí nejvyšší soutěži i v Lize mistrů, v níž Portugalec v květnu triumfoval s Interem Milán.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Nový kouč Realu Madrid José Mourinho má být jednou z největších zbraní Bílého baletu pro nadcházející ročník.

Článek

A na madridském San Bernabeu hned začal úřadovat po svém. Naznačil nizozemskému záložníkovi Van der Vaartovi, že si u něj nezahraje, vzápětí však musel poněkud přibrzdit, protože se zranili záložníci Kaká, Gago a zdravotní problémy mají i stopeři Albiol a Pepé.

Nicméně začal mohutně nakupovat, k čemuž mu dal staronový prezident Realu Florentino Pérez volnou ruku. Z Německa přišli záložníci Khedira a Özil, z Benfiky argentinský středopolař Di María a z Chelsea koučův krajan a oblíbený stoper Carvalho. Posily stály v přepočtu přes dvě miliardy korun, v týmu má Mourinho pět španělských mistrů světa. A nebyl by to Mourinho, kdyby hned nenaštval okolí. Začal sudími… „Jsou zaujatí, hlavně proti Cristianu Ronaldovi,“ vzkázal jim přes deník As před víkendovým začátkem nového ročníku španělské ligy.

Chceme opět Real za zády, zní z Katalánska

Na barcelonském Nou Campu sledují madridské hemžení v poklidu. Za více než miliardu korun získali z Valencie superstřelce Davida Villu, kouč Guardiola má tak v kádru hned osm mistrů světa a k nim jedinečného Argentince Messiho, který už zase střílí góly. „Naše síla ještě vzrostla. Jednoznačným cílem je prvenství v Lize mistrů i v Primera División. Chceme mít opět Real za zády, s co největším odstupem,“ cituje Josepa Guardiolu list Marca.

Mužstvo naopak opustili francouzský útočník Henry a mexický obránce Márquez, kteří už hrají v zámoří za Red Bull New York, a jistou pozici nemá ani vytáhlý švédský útočník Zlatan Ibrahimovic. Ten si v rozhovoru pro Corriere Dello Sport postěžoval, že ho trenér Guardiola ignoruje a už půl roku s ním prý nemluvil. Kouč na jeho slova reagoval prohlášením, že vedení klubu Ibrahimovice možná prodá, i když dosud jeho odchod odmítalo. O třetího nejdražšího fotbalistu světa má eminentní zájem AC Milán…

V La Lize se objeví i Češi Ujfaluši a Jarošík

„O titul si to znovu rozdají tito dva giganti. My narazíme na Barcelonu už ve třetím kole. Tentokrát chce Atlético, v němž zůstal jak nejlepší hráč mistrovství světa Forlán, tak i argentinský střelec Agüero, bojovat o přední příčky,“ řekl Právu Tomáš Ujfaluši, pravý obránce Atlétika Madrid, které v minulém ligovém ročníku skončilo až na devátém místě s více než padesátibodovým odstupem na mistrovskou Barcelonu.

Druhým českým fotbalistou, který si zahraje španělskou nejvyšší soutěž, je stoper Jiří Jarošík, oblékající dres Zaragozy. Ta se na jaře zachránila na poslední chvíli, ale v nové sezóně chce hrát podstatně důstojnější roli.

Největším favoritům Realu a Barceloně se budou vedle Atlétika Madrid snažit v boji o titul konkurovat Sevilla, která ale shořela v boji o Ligu mistrů i přesto, že útočníci Navas a Kanouté už jsou zase ve formě. Na přední příčky pomýšlí i Valencie, jíž zbyli alespoň šampióni Matta a David Silva. Vyplout zpět na „evropskou hladinu“ se chystá Žlutá ponorka, jak se přezdívá Villarrealu v sestavě s mistry světa Capdevilou a Marchenou.

Reklama

Související témata: