Hlavní obsah

VIDEO: Španělská média mě masakrují, říká po zákroku na Messiho Ujfaluši

„Řezník z Madridu ulovil Messiho,“ a podobná přízviska dostává ve Španělsku od médií český obránce Atlétika Madrid Tomáš Ujfaluši (32). V neděli večer neúmyslně zranil modlu světového fotbalu Argentince Lionela Messiho hájícího barvy Barcelony. V Katalánsku se našli fanatici, kteří byli ochotni na Ujfalušiho hlavu vypsat odměnu. A fotbaloví arbitři mu mohou dát stopku až na dvanáct zápasů. Český obránce však čelí útokům srdnatě: „Španělská média mě masakrují, ale musím to vydržet,“ řekl v exkluzivním rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Foto: Andres Kudacki, ČTK/AP

Obránce Atlétika Tomáš Ujfaluši (vpravo) fauluje hvězdu Barcelony Lionela Messiho.

Článek

Jak snášíte útoky médií na svoji osobu? Je to pro mně hodně těžké. Španělská média mě masakrují, ale musím to vydržet. Tady je fotbal vším a Messi modlou. Hlavně pro fanoušky Barcelony, kteří ho zbožňují. Ti mě nenávidí. Přímo v Madridu to vzhledem k rivalitě měst a v nich sídlících klubů není tak strašné, na ulici můžu.

Nepřekvapil vás ten poprask, kterým jste svým způsobem vešel do fotbalových dějin?

Trochu ano. Kdyby se to stalo v souboji s jiným hráčem, nikdo by si toho nevšiml. Jen by média konstatovala, že Ujfaluši fauloval a dostal červenou, pokud bych ji dostal.

Ale ten zákrok vypadal hrozivě. Souhlasíte?

Vypadal, ale záleží, jaký jste viděl úhel pohledu kamery. Na některých záběrech je vidět, že jsem skutečně špičkou kopačky nejprve ukopl Messimu míč a teprve při následném pohybu nohy dopředu, který se ale nedal ovlivnit, protože jsem ji měl nataženou, došlo ke střetu s jeho kotníkem. Byl to hodně nešťastný moment, ale v žádném případě ne úmysl.

Přijal Messi vaši omluvu?

Je z toho samozřejmě nešťastný, to já také, ale přijal. Prostřednictvím svého spoluhráče a jeho krajana Sergia Agüera jsem se mu omluvil hned po utkání. V pondělí byla svolána mimořádná tisková konference, na níž jsme se omluvil znovu veřejně a spojil jsem se s ním i telefonicky.

Dostal jste hned červenou nebo až po druhé žluté kartě?

Sudí mi dal bez váhání červenou. Jednu žlutou už jsem měl za protesty, když neodpískal jasnou penaltu za faul na mne.

Lionel Messi na trávníku se zraněním v utkání s Atletikem. foto: Reuters/Paul Hanna

Tušíte, jaký trest dostanete?

Otázkou je, do jaké míry bude rozhodování ovlivněno tím mediálním honem na mne. Některá média si žádají moji hlavu, to znamená co nejpřísnější a co nejdelší trest. Za normálních okolností bych předpokládal jeden až dva zápasy, jako bude chybět Messi.

Máte informace, jak na tom je?

Samozřejmě mi nikdo netelefonuje, jak se mu daří. Podle mých informací má natažené vazy v kotníku a bude chybět asi dva zápasy. Moc mu přeji, aby se uzdravil co nejdříve.

Podle některých médií by měli sudí hvězdy jako je Messi nebo Cristiano Ronaldo víc chránit. Co o tom soudíte?

Nesouhlasím, protože na hřišti to jsou hráči jako ostatní. Nebylo by správné, posuzovat a trestat kontakty s nimi jinak než mezi jinými hráči. Sudí by měli měřit všem stejným metrem. Opačný přístup by se mohl obrátit i proti těm hvězdám a mohlo by docházet k ovlivňování zápasů tím, že by týmy, které mají superhvězdy, byly protěžované. Neumím si taky představit, kde je hranice mezi hvězdami, které by byly chráněné, a hvězdami, které by už chráněné nebyly. Podle mne je něco takového nesmysl, který by poškodil fotbal.

Vy sám jste chyběl v utkání Evropské ligy kvůli zdravotním problémům, jak jste na tom aktuálně?

Achilovka už je vyléčená nebo přesněji doléčená do té míry, že mohu hrát a vydržím celý zápas. V neděli jsem dostal červenou kartu až v poslední minutě. Teď ale budu mít nucenou přestávku, která naštěstí neplatí pro Evropskou ligu. Radost z ní rozhodně nemám, ale zvládnu to.

Reklama

Související témata: