Hlavní obsah

Barcelona hraje hezčí fotbal než Real, tvrdí Ujfaluši

Český fotbalista Tomáš Ujfaluši (32) má pevnou pozici v obranné čtveřici Atlétika Madrid, které se pomalu prokousává tabulkou španělské nejvyšší soutěže vzhůru. Po prohrách s celky z popředí tabulky začíná sbírat důležité body. Srovnání obou gigantů světového fotbalu - Realu Madrid a FC Barcelona - vyznivá podle Ujfalušiho pro katalánský klub. "Barcelona hraje hezčí fotbal pro oko," řekl pro Sport.cz a Právo český bek.

Foto: Paul Hanna , Reuters

Tomáš Ujfaluši obdivuje hru Barcelony.

Článek

Atlétiko stíhá špičku španělské ligy. Jste po čtvrtině ligy spokojení?

Tak na půl. K jistotě pohárových příček nám schází pár bodů. Hlavně nás mrzí dva ztracené body doma za remízu s Almerií. Jinak se nám vcelku daří. Hlavně za sebou máme zápasy s nejtěžšími soupeři, to znamená Realem Madrid, Barcelonou, Sevillou, Villarealem a Valencií.

Jako vítězové Evropské ligy a Superpoháru určitě máte vysoké ambice...

To samozřejmě ano. Chceme skončit třetí, nejhůře čtvrtí. Bodové rozestupy jsou minimální, tabulka je našlapaná. Každý bod hraje důležitou roli. Po Osasuně nás čeká zápas v San Sebastianu a pak doma Espanyol. Když z těchto tří utkání uděláme devět bodů, jsme nahoře a odtud nás už nikdo nedostane. Máme na to, abychom hráli hned za Realem a Barcelonou.

S oběma giganty už jste se utkali. S Barcelonou jste prohráli 1:2. Na koho jste hrál?

Na pravé straně obrany jsem se potkával nejčastěji s Iniestou, ale občas se mi tam dostal i Messi. Myslím si, že jsme je potrápili.

Co Real Madrid, s tím jste prohráli 0:2. Nebyl lepší, než Barcelona?

Měli jsme v tom zápase dost smůlu. Oni si vytvořili dvě tři šance. Ty největší nedali. Spíš to byli šťastné góly. Myslím si, že jsme byli jedním z mála soupeřů, který přečetl jejich hru a dokázal jim hodně komplikovat situaci. Hrál jsem stopera a svedl jsem hodně soubojů hlavně s Higuaínem. Kdyby sudí pískl penaltu za ruku Xabi Alonsa a vrátili jsme se do hry, měli by to ještě těžší.

Myslíte, že je Real silnější, než v minulé sezóně?

Určitě ano, protože dobře posílili. Di María, Özil i Khedira hrají pravidelně. Makají pro mužstvo. Real pod Mourinhem lépe brání, je kompaktnější. Navíc výborně hrají i Ramos, Pepe, Carvalho, Xabi Alonso, Marcelo. Určitě se o titul poperou.

Takže jsou „madridští králové“ lepší než Barcelona?

Hrají jiný fotbal, nedá se to přímo srovnávat. Barcelona se mi líbí víc, její fotbal je lahodnější pro oko. Velmi zajímavý bude jejich vzájemný souboj koncem listopadu. Už se těším.

V Evropské lize vás čeká Leverkusen. Můžete po tomto utkání už postoupit?

Po nevydařeném začátku jsme vyhráli dva zápasy v řadě a skoro jsme tam. V Leverkusenu chceme postup potvrdit. V prvním utkání jsme se často potkávali s Michalem Kadlecem. On hrál vlevo, já vpravo. Oba jsme podporovali útok a vyjížděli dopředu.

Kdyby Sparta postoupila, bral byste ji na jaře?

Všemi deseti! Ještě jsem proti českému klubu nehrál a našim klukům bych chtěl také ukázat Prahu, o které jsem jim hodně vyprávěl a oni by ji rádi viděli.

V minulé sezóně vás hodně trápila zranění. Podzim je z tohoto pohledu lepší?

Jsem fit a v týdnu jsem si i odpočinul. V domácím poháru nechal trenér několik opor stát, ale zase nám naložil v tréninku. Člověk si nevybere... Ale jsem spokojený.

Reklama

Související témata: