Hlavní obsah

Mourinho před El Clásicem: Fanoušci Barcelony mi nikdy neodpustí

Bitva nesmiřitelných, střet fotbalových gigantů, kteří zase suverénně vládnou Španělsku. To bude pondělní El Clásico, duel Barcelony s Realem Madrid na Nou Campu. Kouč „Bílého baletu“ José Mourinho poskytl tento týden obsáhlý rozhovor pro server fifa.com. Vybrali jsme z něj pasáž, v níž kouč Realu hovoří o souboji, který bude pro celou Evropu podzimním vrcholem ligových soutěží.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Trenér Realu Madrid José Mourinho

Článek

První El Clásico této sezóny se velmi rychle blíží...

Barca je skvělý tým, který sdílí skupinovou filozofii, která se táhne spoustu let dozadu. Mají tam hráče, kteří celý život hrají spolu, jako je Iniesta a Xavi. Zápas s nimi nebude lehký, ale my jsme tvrdě pracovali, abychom se pokusili být stejně silní jakou jsou oni, a porazit je, abychom vyhráli tituly. Je lepší hrát s nimi v evropských pohárech, už jsem je porazil s Chelsea i s Interem.

Co myslíte pojmem sdílená skupinová filozofie?

Pep má ustálený tým, solidně rozjetý projekt. Jejich fotbalová filozofie se vyvíjí od doby, kdy měl tým na starosti Cruyff, ale i nadále pod Van Gaalem i Rijkaardem a i Pepovi Guardilovi se podařilo tým zlepšit. Real Madrid má jiný styl. Z Realu odešel Capello a Pellegrini přes Schustera a Juanda Ramose a to prostě nemohlo fungovat. Klub jako Real musí být organizovaný s pevným stylem hry od shora dolů a musí mít svoji fotbalovou filozofii, jako mají všechny ostatní týmy. To je to, na čem jsme pracovali a na co jsem přišel.

Zdá se vám i vašim hráčům, že El Clásico přišlo velmi rychle?

Každý hráč, trenér a všichni by se rádi zapojili do El Clásica této velikosti. Barca versus Real Madrid je zvláštní zápas, oči celého světa se upírají k tomuto střetnutí. Byl bych šťastný, i kdybychom hráli zápas zítra, protože vždy je to fantastické utkání.

Pokud byste byl předsedou klubu, zkusil byste podepsat smlouvu s Pepem Guardiolou?

Kdybych byl prezidentem Barcy, Sandrem Rosellim, tak bych mu dal smlouvu na příštích 50 let.

Proč?

Protože je to muž, který miluje Barcelonu od narození. Zná toto místo ze všech stran a ví, jaký fotbal fanoušci chtějí vidět. Je to ideální trenér pro Barcelonu.

Kdybyste byl v Madridu prezidentem, byl by vaší volbou on?

Ano, Pep je skvělý trenér. Jednou jsem řekl, že z něj bude skvělý trenér, tak si na to vzpomeňte za 20 let a uvidíte, kam až dojde.

Jaký s ním máte vztah?

Pracovali jsme spolu a mám na toto období jen pozitivní vzpomínky. Teď jsme soupeři, ale mám pocit, že k sobě cítíme vzájemnou úctu. Podle mého názoru je to dobrá věc a byl bych rád, kdyby to tak zůstalo.

Co myslíte, jak vás přivítají fanoušci Barcelony na Nou Campu? Počítáte, že budou víc nepřátelští než fanoušci AC Milán na Sin Siru?

Fanoušci na Nou Campu mi nikdy neodpustí to, že jsem jim sebral možnost vyhrát Ligu mistrů na Santiago Bernabeu (Mourinho v minulé sezoně jako kouč Interu Milán vyřadil Bracelonu v semifinále a ve finále pak porazil Bayern - pozn. red.). Jsem „persona non grata“, pokud se jedná o fanoušky Barcelony, takže je mi jasné, že se mi dostane nepřátelského přijetí. Ale budu tam hrát fotbal a to je to, o co jde. Je to tak, jak vždycky říkám: Když vyhrajeme v pondělí, tak v úterý bude zase další den. A pokud prohrajeme v pondělí, tak se to s námi potáhne ještě v úterý. To je důvod, proč musíme tvrdě trénovat a bude nás tento zápas těšit stejně, ať to dopadne jakkoliv.

Reklama

Související témata: