Hlavní obsah

Nemůžeme vyhrát 5:0, upozornil kouč favorizované Barcy před El Clásicem

BARCELONA

FC Barcelona versus Real Madrid, Messi kontra Ronaldo, Guardiola kontra Mourinho... To všechno je velké El Clásico, bitva španělských gigantů, k níž budou dnes večer od 21:00 upřeny oči celé fotbalové Evropy. „Bílý balet“ má v čele španělské ligy na rivala bod k dobru, favoritem je však spíš Barca. Vyhrála přece všechny čtyři poslední vzájemné zápasy, Real ji naposledy porazil v květnu 2008.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Trenér fotbalistů Barcelony Josep Guardiola

Článek

Real vyhrál na Nou Campu naposledy v prosinci 2007, v posledních dvou sezónách neuhrál v El Clásicu ani bodík. Trenér Barcelony si uvědomuje, že jeho tým je v bitvě podzimu favoritem.

„Cítím, že se na zápas pohlíží jako na naše vítězství, ale bude to těžké. Věřím, že to bude fantastický zápas. Máme sice mírnou výhodu, ale nemůžeme přece vyhrát 5:0 ještě dříve, než se vůbec začne hrát,“ upozorňuje Pep Guardiola na klubových stránkách.

Kouč Barcelony má proti Realu Madrid zatím stoprocentní bilanci. Přesto přiznává, že je téměř nemožné vyhnout se vzrušení z toho, že se hraje El Clásico. „Nemusí to být rozhodující zápas, ale minimálně na tento týden bude vítěz považován za šampióna. Real není jen úspěšný; hrají fyzicky, efektivně, rychle a přímočaře. Jsou dobře organizovaní a velmi silní,“ líčí Guardiola.

Mourinho se těší na nejsladší návrat do Barcelony

Jeho dominanci se pokusí ukončit José Mourinho na lavičce Realu. Kontroverzní Portugalec působil na začátku své kariéry v Barceloně jako tlumočník kouče Bobbyho Robsona.

Portugalský trenér José Mourinho ve službách Realu Madridfoto: Reuters/Albert Gea

„Bylo hezké vrátit se do Barcelony s Chelsea či Interem, ale návrat s Realem bude ještě sladší,“ předpověděl bývalý kormidelník Chelsea a Interu Milán a připomněl i své úspěchy z minulosti. „Dokázal jsem zvítězit v Barceloně se svými předchozími dvěma kluby. Nyní jsem však trenérem jejího největšího rivala. Kombinace všech těchto faktorů znamená, že mě určitě čeká nepřátelské přivítání...“

Nejčerstvější je samozřejmě jarní semifinále Ligy mistrů, v němž Barcelonu vyřadil Mourinhův Inter. „Nemyslím, že výhra Mourinha v semifinále Ligy mistrů je v tuto chvíli důležitá. Real má nyní jiné hráče, než měl Inter,“ říká Guardiola.

Podle barcelonského kouče je hra ve vypjatém duelu velmi předvídatelná. „Vědí, jak budeme hrát, stejně jako my víme, jak budou hrát oni. Není žádné překvapení, když řeknu, že budeme útočit... Real je velmi nebezpečný v protiútocích. Proti loňsku se moc nezměnil, ale s příchodem každého nového trenéra následují i nové prvky,“ avizuje Guardiola.

Reklama

Související témata: