Hlavní obsah

Mourinho poprvé padl, Barcelona vyhrála El Clásico suverénně 5:0

PRAHA/BARCELONA

Devatenáct utkání nenašel José Mourinho jako trenér fotbalistů Realu Madrid přemožitele. Jeho tým nepadl ve Španělsku, ani v Lize mistrů. Než přijel na Nou Camp k zápasu s domácí Barcelonou. Ta slavné El Clásico naprosto ovládla a pod taktovkou Lionela Messiho a díky dvěma gólům Davida Villy roznesla Real 5:0. Navíc sesadila dosavadního lídra z čela tabulky španělské ligy. Real vyhrál na Nou Campu naposledy v prosinci 2007.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

David Villa z Barcelony oslavuje jednu ze svých branek proti Realu

Článek
Fotogalerie

Už v šesté minutě zápasu mohla udeřit aktivní Barcelona, Messi zkoušel po odehraném rohu dopravit balon do branky šikovným obloučkem, ale míč se odrazil od zadní tyče. Domácí fanoušci se dočkali o čtyři minuty později. Iniesta poslal prudkou přihrávku Xavimu, který pohotově zpracoval míč za obranou a přehodil brankáře Casillase.

Tím ale tlak domácích ani náhodou nekončil. V osmnácté minutě si na levé straně pohrál s obránci Realu David Villa, poslal polovysokou přihrávku podél brankové čáry, Casillas míč jen zpomalil k nehlídanému Pedrovi a Barca vedla o dvě branky. Defenzíva Realu působila i nadále nejistě, v 27. minutě musel Casillas vyběhnout až k hranici velkého vápna, aby znemožnil další výpad Pedra.

Ronaldo strčil do trenéra Guardioly

Po půlhodině hry nevydržely nervy Cristianu Ronaldovi. Míč se dostal do zámezí, když jej vzal do rukou domácí trenér Pepe Guardiola, a chystal se jej hodit někomu z hráčů. Podle mínění portugalského záložníka si ale nepočínal dostatečně pohotově, proto k trenérovi domácích přistoupil, a strčil do něj rukou. Okamžitě proti němu vystartovali Iniesta, Valdes i další fotbalisté Barcelony.

Valdes i Ronaldo byli od rozhodčího odměněni žlutou kartou a na trávníku se začalo jiskřit, další kartu vyfasoval Pepe za atak na rozběhnutého Messiho. Těsně před přestávkou ještě přilil olej do ohně Carvalho, který nejprve fauloval Messiho a vzápětí mu ještě záměrně uštědřil loktem ránu do obličeje.

Dva zásahy Davida Villy

Hned po přestávce už to mohlo být o tři branky, ale střelu Davida Villy do odkryté branky po ťukesu Messiho se Xavim odvrátil Sergio Ramos. Další obránci Realu ale vedle kreativity domácích i nadále působí jak tréninkoví panáci. Za dalších pět minut obrana znovu reaguje pozdě, Xavi ještě trefuje jen boční síť.

Rychle ale jde do tuhého, rozjetý stroj domácích nabírá na obrátkách. V 56. minutě David Villa po přihrávce Messiho utíká Pepemu a za další dvě minuty se situace opakuje - Messi přihrává a David Villa se za hráči v bílých dresech tentokrát trefuje mezi nohy padajícího Casillase: Barcelona vede 4:0!

Proslulý "Bílý balet" připomíná svým herním projevem spíše soubor nesecvičených účastníků taneční soutěže a tak si začiná pomáhat i nefotbalovými způsoby. Carvalho neohrabaně zpracovává míč rukou, Khedira zase na polovině hřiště uštědřil takřka hokejový bodyček Iniestovi.

V nastaveném čase se ještě po pravé straně prohnal Bojan Krkič a jeho přihrávku nasměroval popáté do branky Realu Madrid Jeffren. To už bylo na sebevědomé chlapíky v bílém příliš. Sergio Ramos okamžitě po další rozehrávce Barcelony sestřelil Messiho a při předčasném odchodu do sprch za červenou kartu ještě stihl udeřit Carlose Puyola.

Španělská fotbalová liga, 13. kolo:
Barcelona - Real Madrid 5:0
Branky: 56. a 58. David Villa, 10. Xavi, 18. Pedro, 90+1 Jeffren.
Barcelona: Valdés - Alvés, Piqué, Puyol, Abidal - Xavi (87. Keita), Busquets, Iniesta - Messi, Villa (76. Krkič), Pedro (87. Jeffren). Trenér: Guardiola.
Real: Casillas - Ramos, Pepe, Carvalho, Marcelo (60. Arbeloa) - Khedira, Xabi Alonso - C. Ronaldo, Özil (46. L. Diarra), Di Mária - Benzema. Trenér: Mourinho.

Reklama

Související témata: