Hlavní obsah

Smutný rekord - 51 diváků na utkání Blšan v Příbrami

PRAHA

Příbramský stadión, který je azylem Chmelu Blšany, se stal v sobotu němým svědkem smutného rekordu nejen v samostatné české nejvyšší fotbalové soutěži, ale podle dostupných informací zřejmě celé historie nejvyšších soutěží od jejich založení v minulém století. Jedenapadesát diváků na ligový zápas, a není jisté, že tento rekord nebude ještě během podzimu překonán

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Na prázdné ochozy si fotbalisté Blšan začínají zvykat

Článek

Kdo by také v Příbrami chodil na zápasy Blšan, a navíc s neatraktivním Jabloncem. A to tu budou hostit ještě Č. Budějovice, Synot a Liberec. Možná se dočkáme hlášení v rozhlase na stadiónu: "Na dnešní utkání prošlo turnikety XY diváků a jmenovitě to jsou..." Zlobit se na fanoušky nelze. Příbramští chodí na Marilu, na Blšany spíš přijdou ti, kteří zrovna nemají odpoledne co dělat.

Tahle skutečnost nemá přímou souvztažnost se stesky nad tím, že diváci nechodí. Naopak Ostrava, kde byl ve stejný den zaznamenán rekord tohoto podzimu 17 493 diváků, táhne stále víc. Ostrava je důkazem, že na dobrý fotbal divák přijde. Naopak nepůjde tam, kde nehraje tým, kterému fandí.

Výjimky jen pro někoho

Kromě Blšan měl stejný problém donedávna Synot ve svých azylech v Brně a Drnovicích. Desítky a více kilometrů jedou za svým týmem jen ti nejvěrnější a těch zejména Blšany nemají mnoho. Blšanští neustále hovoří o třech metrech šířky hřiště, kvůli níž nesmějí hrát na svém stadiónu. Ohání se i tím, že jiné kluby dostaly výjimky a oni nikoliv.

Přitom dobrá polovina klubů neplní to, k čemu se při pasportizaci stadiónů zavázala. Protokoly jsou, bohužel, jen cárem papíru. Blšanští mají v tomto ohledu pravdu. Kluby věděly více než šest let, co mají udělat, aby jejich stadióny odpovídaly novým požadovaným normám. To platí napříč celou první i druhou ligou. Řídící orgán Gambrinus ligy dlouho dopředu proklamoval, že výjimky existovat nebudou. Nakonec existují, ale jen pro někoho.

Diváky přitáhne jediné - atraktivní fotbal

Tím neomlouvám ty, kteří potřebné úpravy neprovedli. Právě naopak. Bohužel, zájem diváka v nejednom případě zohledněn nebyl. Přitom stejní lidé, kteří rozhodovali o tom, kdo výjimku dostane a kdo ne, neustále tvrdí, že se fotbal hraje hlavně pro diváky. Zřejmě jen pro některé... V každém případě je zmíněný rekord 51 diváků varující a v každém klubu, bez ohledu na momentální návštěvy, by se měli zamyslet, čím mohou diváky do hlediště přilákat. Nejlepší recept mají jednoznačně Ostrava a česká reprezentace - atraktivní fotbal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články