Hlavní obsah

Ujfaluši: Mám za sebou nejlepší rok fotbalové kariéry

MADRID

Český fotbalový obránce Tomáš Ujfaluši má za sebou podle vlastních slov nejlepší rok kariéry. Ve třiatřiceti letech se v roce 2010 dočkal s Atlétikem Madrid triumfu v Evropské lize a evropském Superpoháru, navíc byl ve finále Španělského poháru. Navázal tak na svou dosud jedinou trofej, kterou získal před sedmi lety s Hamburkem, kdy vyhrál Německý ligový pohár.

Foto: ČTK/AP

Obránce Atlétika Madrid Tomáš Ujfaluši (vpravo vedle Forlána držícího pohár) po vítězném finále Evropské ligy s Fulhamem.

Článek

"Rok 2010 byl jednoznačně nejlepší v mé kariéře," prohlásil Ujfaluši v rozhovoru pro španělský deník El Mundo Deportivo. "Byl to opravdu vynikající rok. Hrál jsem tři finále a získal v nich dvě trofeje. Splnilo se mi to, o čem jsem snil, že s tímto týmem vyhraju nějakou soutěž," dodal.

Za rok 2010 odehrál Ujfaluši za Atlético 28 ligových zápasů, 13 duelů v evropských pohárech a pět ve Španělském poháru. V lize s týmem skončil až devátý, v poháru však přispěl k postupu do finále, kde Atlético podlehlo Seville. Největšího úspěchu pak Ujfalušiho celek dosáhl v Evropské lize, kde ve finále zdolal Fulham. Následně v Superpoháru Atlético s Ujfalušim v sestavě zvítězilo nad vítězem Ligy mistrů Interem Milán.

Bývalý český reprezentant, který se národního týmu dobrovolně zřekl, se v úterý zapojil znovu do tréninkového procesu poté, co měl s ostatními spoluhráči o vánočních svátcích volno. Už v pondělí však Atlético čeká utkání se Santanderem. "Volno jsem si užil, teď ale znovu do práce. Na jaře nás čeká tvrdý boj o umístění mezi čtyřmi nejlepšími a o postup do Ligy mistrů. To je náš cíl," uvedl Ujfaluši.

Atlético na podzim předvádělo nevyrovnané výkony a dokonce vypadlo jako obhájce již v základní skupině z Evropské ligy, prosinec však týmu z Madridu vyšel dobře. Z posledních čtyř zápasů inkasoval jen jednou a připsal si tři výhry, což mužstvo posunulo na šestou příčku jen dva body za čtvrtou Valencii. "Z toho vyřazení jsme se naštěstí rychle oklepali. Snad nás to nakopne do jara," věřil Ujfaluši.

Pomůže vyřazení do Ligy mistrů?

Právě vyřazení z Evropské ligy prý může Atlétiku v boji o Ligu mistrů pomoci. "Máme už jen dvě soutěže. Musíme tak dát všechno do toho, abychom v nich uspěli. Na Barcelonu a Real už hodně ztrácíme, ale o další dvě místa do Ligy mistrů si to rozdáme s Villarrealem, Valencií a Espaňolem. Bude to těžké, proto musíme využít každý zápas co nejlépe," nabádal český obránce.

Do roku 2011 má Ujfaluši jediné přání. "Pro mě je nejdůležitější, abych zůstal zdravý. To samé platí pro tým. Potřebujeme, aby se nám vyhýbala zranění," přál si odchovanec olomouckého fotbalu.

Reklama

Související témata: