Hlavní obsah

Zlatý míč pro Messiho? Španělé to považují za národní fiasko

MADRID

Těžké zklamání prožívají španělští fotbaloví fanoušci. Celá země věřila, že prestižní Zlatý míč získá některý z dvojice barcelonských Španělů Iniesta – Xavi, ale smál se jejich klubový spoluhráč, Argentinec Messi. V pondělí v 19:55 procitlo Španělsko do těžké kocoviny.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Nominovaní fotbalisté na Zlatý míč FIFA 2010. Radoval se Messi (uprostřed).

Článek

Za běžných okolností by Španělé slavili, že Zlatý míč vyhrál hráč z „jejich“ klubu. Ale v pondělí to byla úplně jiná situace. Ve výjimečném historickém okamžiku se mezi trojicí nejlepších ocitli hráči jediného týmu - FC Barcelona. Dva Španělé a jeden cizinec. Snad nikdo z fanoušků ani novinářů nepochyboval, že trofej si odnese jeden z dvojice úřadujících mistrů světa, ne hráč, který na světovém šampionátu zklamal. Nestalo se.

Zpravodajství ovládly chladné titulky. „Messi sebral Španělsku Zlatý míč“, napsal deník Marca a vyhlásil anketu, jestli je Argentincovo vítězství spravedlivé. Zatím 68 % čtenářů (v absolutních číslech přes 55 tisíc hlasů) se vyjádřilo, že nikoliv, pouze 32 % považuje Argentincův triumf za zasloužený.

Stejná anketa deníku AS vyznívá ještě o něco více roztrpčeně: 71 % čtenářů považuje Messiho za nezaslouženého krále. „Zlato pro Messiho, národní fiasko“, napsal v titulku AS. List připomněl, že až do vyhlášení vítěze vypadal Messi pouze jako doprovod Xaviho a Iniesty, pak se ale vše změnilo. Deník ale uznal, že Messi odvedl během loňského roku také skvělou práci. „Nepočítáme-li světový šampionát, nastřílel během 59 zápasů 60 gólů,“ podotkl AS.

Vítězství Xaviho nebo Iniesty se zdálo Španělsku zkrátka jako jistá věc. Až do odtajnění vítěze například visel na webu listu Marca článek s titulkem „Luis Suárez bude mít nástupce“. Luis Suárez je jediným španělským držitelem Zlatého míče, získal jej před půl stoletím. Po vyhlášení se článek propadl na smetiště dějin.

Xavi a Iniesta jako zmoklé slepice

Také pohled na Xaviho s Iniestou mluvil za vše – zklamání a nic než zklamání, byť se to oba hráči snažili maskovat „radostí“ z toho, že trofej zůstala v jejich klubu. „Vítězství kohokoliv z nás tří by bylo překvapením. Gratuluju Leovi. Celkově je to ocenění naší mládežnické líhně. Užili jsme si to,“ klopil ze sebe Xavi.

„Zklamání? To ne. Už jen to, že jsem tady mohl být, je pro mě pocta, kéž by se to zopakovalo,“ připojil se Iniesta. „Vyhrát jsme mohli všichni, ale zvítězil Leo a je třeba mu poblahopřát. Moc mu to přejeme a jsme rádi, že jsme na galavečeru mohli být. Uvidíme, co bude dál. Hlavní je podávat dobré výkony, protože zbytek nemůžete ovlivnit.“

Zklamání vyjadřovali i členové španělského nároďáku. „Všichni Španělé si odnášíme lehké zklamání. Všichni jsme to přáli Xavimu s Iniestou,“ řekl gólman Realu Madrid Iker Casillas. „Iniestovi a Xavimu nikdo neupře, jakými skvělými hráči jsou,“ doplnil kouč Vicente Del Bosque, jemuž pro změnu vypálil Zlatý míč José Mourinho. „Ale jak Messiho, tak Mourinhovo vítězství je zasloužené,“ dodal diplomaticky.

A co na to Messi? „Nečekal jsem to. Myslel jsem, že se rozhodne mezi Xavim a Iniestou,“ přiznal obhájce trofeje. „Chci poděkovat svým spoluhráčům, protože bez nich bych Zlatý míč nezískal.“

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články