Hlavní obsah

VIDEO: Jsme Real, takže na čtvrtfinále není nic neobvyklého, krotil Mourinho euforii

MADRID

Prokletí zvané Lyon skončilo, po sedmi letech se Real Madrid konečně probojoval do čtvrtfinále Ligy mistrů. „Jsme Real a není přece nic neobvyklého na tom, že jsme postoupili do dalšího kola a figurujeme mezi posledními osmi,“ krotil po výhře 3:0 v osmifinálové odvetě portugalský trenérský mág José Mourinho všeobecnou euforii. Vždyť on to byl, kdo říkal, že chce Champions League vyhrát se třemi různými kluby. S Portem a Interem Milán už to dokázal, teď je na řadě Real.

Foto: Reuters

Brazilec Marcelo se raduje se spoluhráči z úvodního gólu Realu Madrid do sítě Lyonu.

Článek

Francouzi doufali, že se tradice opět naplní a jejich Lyon bude „Bílému baletu“ vzdorovat. Dokonce tajně snili, že by ho navzdory remíze 1:1 v prvním zápase mohl  stejně jako loni v osmifinále vyřadit. Na San Bernabeu však neměl sebemenší nárok.

Neměli jsme nárok, uznal kouč Lyonu

„Nebyli jsme to vůbec my, neměli jsme prostě den. Z hráčů jsem cítil napětí a nervozitu, což ovlivnilo naši hru. Sami jsme Realu pomohli, neboť jsme mu dovolili to, co umí perfektně - využívat prostor. Od začátku nás tudíž dostal pod tlak a my se zvednout nedovedli,“ objektivně přiznal kouč Lyonu Claude Puel, že zaslouženě vyhrálo daleko lepší mužstvo.

„Snad jen na začátku druhé půle jsme se na chvíli vzchopili, ale jakmile jsme dostali po hloupých chybách další dva góly, bal konec,“ uznal.

S Mourinhem stín překonali

Domácí kouč Mourinho samozřejmě zářil. Aby ne, když on to byl, kdo jako první trenér provedl po sedmi letech Real do čtvrtfinále Champions League, kde si "Bílý balet" zahrál naposledy v roce 2004.

Trenér Realu Madrid José Mourinhofoto: Reuters/Felix Ordonez

„Bylo důležité připravit mužstvo nejen po taktické stránce, stejně jako v něm navodit duševní rovnováhu. Na hráče dopadal velký psychický tlak, neboť stín minulosti na nich pochopitelně ležel. Překonali jsme ho. A nejen to, my hráli velice dobře, i když tvrdím, že jsme mohli hrát ještě lépe,“ uvedl Mourinho, který překvapil nasazením ještě ne zcela uzdraveného Ronalda.

Žij dnes platilo i pro Ronalda

„Nebylo jednoduché se rozhodnout, jenže fotbal je jako život. Žij dnes, protože nevíš, co bude zítra,“ zahrál si portugalský mág na filosofa. „Riskoval jsem, protože vím, že Ronaldo je psychicky velice silný. Ostatně, i lidé, kteří pracovali na jeho uzdravení, byli přesvědčeni, že zápas zvládne.“

Cristiano Ronaldo se po zranění vrátil a radost měl, i když se proti Lyonu střelecky neprosadil.foto: ČTK/AP/Andres Kudacki

Samozřejmě že Mourinhovi šlo hlavně o to, aby se největší hvězda jeho týmu Ronaldo dostala do patřičné formy a pohody před stěžejními zápasy s Barcelonou, které na Real čekají v polovině dubna. Bílý balet se s ní utká nejprve 17. 4. doma v ligovém duelu, o tři dny později pak nastoupí ve Valencii k finále Copa del Rey.

Real bude tituly získávat, ujistil kouč

„Teď myslím na sobotní derby s Atlétikem,“ odrážel Mourinho podobné úvahy. „Pochopitelně že i o Barceloně už uvažuji, neboť jde o další dvě zastávky na cestě, po níž jsme se vydali. Jdeme správným směrem, protože jen kolektivní práce a úsilí nám pomůže k tomu, abychom tituly ve španělské lize a Lize mistrů získali. Není to však záležitost prvního roku, daleko lépe na tom budeme v příští sezóně. Ale tento tým bude tituly získávat,“ ujistil po postupu přes Lyon generalitu Realu i všechny jeho fanoušky Mourinho.

Jsme s tebou, Ericu, vzkázal Mou

Ten si tentokrát získal všeobecné sympatie tím, že i ve chvílích madridské euforie vzpomněl na francouzského legionáře ve službách konkurenční Barcelony Erica Abidala, jemuž lékaři objevili na játrech rakovinový nádor. Právě dnes by se měl vicemistr světa z roku 2006 podrobit operaci.

„Jsou věci, kdy musí veškerá rivalita stranou a kdy máme být všichni spolu. Proto jsme s Ericem a přejeme mu, aby operace dobře dopadla a on mohl hrát zase fotbal,“ pravil jindy tolik kontroverzní portugalský kouč Mourinho přezdívaný ve Španělsku Mou do hrobového ticha, jež při vyslovení jména Abidal zavládlo.

Reklama

Související témata: