Hlavní obsah

VIDEO: El Clásico rozhodly penalty Ronalda a Messiho - oslabený Real remizoval s Barcelonou

MADRID

Pošesté Guardiola madridský Real neporazil. Přitom v prvním ze čtyř nastávajících duelů El Clásico mezi Realem a Barcelonou mu hrálo všechno do karet. Jeho tým od 52. min. vedl Messiho gólem z penalty, domácí Real hrál navíc jen v deseti bez vyloučeného Albiola. I v oslabení se ovšem Mourinhův celek zvedl, osm minut před koncem rovněž z penalty proměněné Ronaldem vyrovnal, takže situace na špici španělské ligy se nemění. Barcelona má na Real dál k dobru osm bodů. Druhý z duelů El Clásico je na programu ve středu, kdy se oba soupeři utkají ve Valencii o Španělský pohár.

Foto: Albert Gea, Reuters

Seydou Keita z Barcelony oslavuje s Lionelem Messim (zády) gól .

Článek

Ještě před sobotním ligovým  utkáním zaznívalo z tábora Barcelony, že zraněný Pyuol v žádném případě nenastoupí, jenže stoper Katalánců se zázračně uzdravil a na trávník San Bernabeu téměř na hodinu vyrukoval. Trenér Guardiola se tak musel obejít jen bez Abidala a distancovaného Mascherana, což sice byly ztráty citelné, ale hru hostů zase až natolik nepoznamenaly.

Opatrnost hlavním příkazem

Možná i proto, že se od začátku hrálo sice ve vysokém tempu, ale také oboustranně opatrně, protože věční rivalové si byli moc dobře vědomi, že jedna chyba může rozhodnout. Dříve se jí dopustila obrana Realu, ale Casillas příležitost Messiho zlikvidoval.

Madridská hvězda Ronaldo, která zatím ani jednou v kariéře nedala Barceloně branku, odpověděla. Nejprve pálil ve 23. min. nad, o deset minut později se v náznaku další šance neprosadil.

Cristiano Ronaldo oslavuje s fanoušky Realu Madrid vyrovnávací gól.foto: ČTK/AP/Andres Kudacki

Největší příležitosti ovšem přišly těsně před poločasem. Nejprve totiž vytáhl Casillas jeden ze svých bravurních zákroků proti Messimu, těsně před odchodem do šaten sice Ronaldo po rohovém kopu Di Marii a hlavičce Ramose Valdése překonal, ale prakticky na čáře stačil Alvés jeho hlavičku vyrazit.

Stará pravda se zase naplnila

I po změně stran taktická partie, při níž Real vycházel ze zajištěné defenzívy a i Barcelona hrála až nezvykle obezřetně a čekala na svou příležitost, pokračovala. Tentokrát měl k vedoucímu gólu blíž Real, neboť Ronaldo z trestného kopu obstřelil katalánskou zeď a jeho střela trefila tyč.

Pravidlo nedáš - dostaneš se naplnilo hned vzápětí. Albiol stáhl unikajícího Villu v šestnáctce doslova zápasnickým chvatem, sudí nařídil penaltu a domácímu stoperovi ukázal navíc červenou kartu. Messi nařízený pokutový kop bezpečně proměnil a Barcelona tak vykročila definitivně za obhajobou titulu. Zvlášť, když  Mourinhův celek pokračoval jen v deseti. Katalánci mohli totiž vedení zvýšit, ale střela Xaviho se jen otřela o břevno a dvacet minut před koncem pohrdl Villa velkou příležitostí, kterou mu vypracoval Messi.

Real i v oslabení vyrovnal

Real i v početním oslabení bojoval a snažil se ukopat alespoň remízu. Největším příležitost srovnat skóre měl v 66. min. Pepé, ale minul bránu.

Trenér Realu Madrid José Mourinho mohl být nakonec s remízou spokojen.foto: Reuters/Sergio Perez

Osm minut před koncem se ale přece jen dočkal. Alves fauloval v šestnáctce unikajícího Marcela, rozhodčí mu sice červenou neukázal, ale druhou penaltu nařídil. Tentokrát ji proměnil Ronaldo, takže první El Clásico nakonec skončilo remízou. Byla to vůbec první branka, kterou Ronaldo během své kariéry Barceloně vstřelil a znamenala, že kouč Katalánců se po pěti předchozích výhrách musel tentokrát spokojit s remízou, i když mu hrálo do karet úplně všechno.

Real Madrid - Barcelona 1:1
Branky: 82. Ronaldo z penalty - 52. Messi z penalty. Rozhodčí: Muniz Fernandet. ČK: 51. Albiol (Real). Poločas 0:0.

Reklama

Související témata: