Hlavní obsah

Další El Clásico: Mourinho slibuje Realu po 17 letech pohárový triumf

VALENCIE/ PRAHA

Tři roky už čeká madridský bílý balet na svou velkou trofej, tři roky těžce překousává nadvládu Barcelony. Dnes v noci má šanci k velké rehabilitaci. Ve Valencii je totiž na programu druhý díl čtyřdílného El Clásico, jímž je finále Španělského poháru. „Bude to svátek. Velká fotbalová vášeň, která pohltí celé Španělsko. Obrovské nervy,“ přiznal prezident Realu Florentino Perez v rozhovoru pro španělskou televizi pár hodin před finále.

Foto: Andres Kudacki, ČTK/AP

Obránce Realu Madrid Pepe v diskuzi s Lionelem Messim z Barcelony.

Článek

Čtyři konfrontace Realu s Barcelonou během osmnácti dnů, to fotbalové Španělsko ještě nezažilo. Po sobotní ligové remíze 1:1, která se zrodila přičiněním Messiho a Cristiana Ronalda z pokutových kopů, je ve středeční noci od 21. 30 na stadionu ve Valencii na programu druhý díl – pohárové finále.

Mourinho: My jsme unaveni víc

„Ligový souboj je minulostí, semifinálová konfrontace v Champions League příliš vzdálenou budoucností. Jedno jsme si však ověřili – s Barcelonou se hrát dá a my už jsme ve stadiu, kdy jsme schopni ji porazit. Tedy, pokud s ní budeme hrát v jedenácti,“ neodpustil si portugalský kouč ve službách Realu José Mourinho invektivu, kterou v něm vyvolává vzpomínka na sobotní ligový zápas a vyloučení Albioly, jenž bude v pohárovém finále chybět.

Trenér Realu Madrid José Mourinho během zápasu s Barcelonou.foto: Reuters/Felix Ordonez

„Všichni tvrdí, že oba celky měly na odpočinek a regeneraci stejně času, ale to je samo sebou vědomá lež. Moji hráči musí být zákonitě unaveni daleko víc, neboť čtyřicet minut hráli jen v deseti bez vyloučeného Albiola, což je stálo daleko víc sil. Nehledě na to, že i v deseti šli za vyrovnáním a docílili ho,“ naznačil trenér Realu, že Barcelona je zase ve výhodě.

Máme šanci, tvrdí kouč Realu

„Podstatné ale bylo, že ve finále máme šanci. Budou to ovšem obrovské nervy,“ souhlasil Mourinho s klubovým prezidentem.

„V lize máte osmatřicet kol, abyste případný neúspěch napravili, v semifinále Champions League dvě utkání, ve finále Copa del Rey ovšem jen devadesát minut. Po jejich skončení bude jedno mužstvo nešťastné, protože už nebude mít možnost k nápravě. Věřím, že my to nebudeme,“ připomněl Mourinho, že Real čeká na pohárový triumf od roku 1993, tedy plných sedmnáct let. Poslední velký triumf pak zažil před třemi lety, kdy vyhrál ligovou soutěž.

Prezident Katalánců: Chceme tituly i poháry

Barcelona je samozřejmě úspěšnější. Jak ziskem sedmnácti pohárových primátů, tak i posledním triumfem v roce 2009. „Hrajeme ve finále s Realem, o to větší nervy to budou. A také přístup všech našich hráčů bude mimořádný, protože takový zápas to vyžaduje,“ prohlásil první muž Barcelony Sandro Rosell. „Nemluvě o tom, že vyhrávat tituly a poháry je pro nás samozřejmě prioritou. Lepší než být jen ve finále,“ rýpl si do madridského soka.

Trenér Barcelony Pep Guardiolafoto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>/Darren Staples

„Jsem rád, že můžeme hrát s Realem hned čtyřikrát v tak rychlém sledu, protože jde o výjimečné zápasy. V sobotu jsme s ním v lize remizovali, teď přišel čas, abychom navázali na naši předchozí bilanci,“ věří svému týmu kouč katalánského velkoklubu Pep Guardiola, jehož bilance ze soubojů s bílým baletem je obdivuhodná. Šestkrát Barcelonu vedl, pět zápasů vyhrál a jen v tom posledním remizoval.

Tentokrát je o to klidnější, že do sestavy se vrátil kapitán Puyol, který v sobotu v Madridu nastoupil, ale po necelé hodině musel střídat. „Naštěstí se mu zranění neobnovilo, jen ho táhly vazy a proto jsem mu dopřál odpočinek. Před pohárovým finále jsem nechtěl riskovat,“ uklidnil fanoušky Barcelony.

Finále Španělského poháru je na programu od 21.30 ve Valencii, přímý přenos vysílá Sport 1.

Reklama

Související témata: