Hlavní obsah

VIDEO: Pohár rozbili napadrť a Mourinho pravil: Jsem rád trenérem, který vyhrává jen tituly

MADRID/PRAHA

I samotný španělský král Juan Carlos slzel, když hráčům Realu předával medaile a pohár. Celý život je příznivcem královského klubu a po třinácti letech se dočkal. A co se dělo ve čtvrt na pět ráno na madridském náměstí Cibeles, když kapitán bílého baletu Iker Casillas vylezl na sochu stejnojmenné bohyně, políbil jí a vztyčil nad slavnou fontánou španělskou státní vlajku, to se snad ani popsat nedá. Šedesát tisíc čekajících fanoušků upadlo do extáze a vůbec jim nevadilo, že z vysněné trofeje nezůstalo nic.

Foto: Reuters

Fotbalisté Realu Madrid triumfálně oslavují zisk Španělského poháru.

Článek

Real sice vytoužený královský pohár získal, při bouřlivých oslavách ho však rozbil napadrť. Obránci Sergio Ramosovi totiž vypadl z rukou, když vylezl na střechu klubového autokaru a autobus ho přejel. Na extázi, kterou Madrid zažíval, to ale nic neměnilo.

I kouč bílého baletu José Mourinho do ní upadl. Slib splnil, Barcelonu ve finále Copa de Rey porazil a hned během prvního roku svého angažmá na San Bernabeu pro Real trofej získal. První po mučivých třech letech čekání. A navíc v konfrontaci s Barcelonou.

Osmnáct Mourinhových trofejí

„Jakmile rozhodčí ukončil prodloužení, šel jsem telefonovat rodině, abych se s ní podělil o radost,“ vysvětloval nezvykle hovorný portugalský kouč, proč zmizel, jakmile pohárové finále skončilo.

Brankář Realu Madrid Iker Casillas objímá sochu na fontáně při oslavách zisku Španělského poháru.foto: Reuters

Samo sebou že si vychutnával svůj triumf. Pochopitelně, že prožíval velké chvíle. Vždyť Španělský pohár byl už osmnáctou trofejí, kterou od roku 2003 jako hlavní trenér vyhrál.

Triumf v nejdůležitějších zemích fotbalu

„Právě Copa de Rey mně ke spokojenosti ještě chyběl. Teď už mohu říci, že jsem vyhrál pohár nejen doma v Portugalsku, ale i ve všech třech nejdůležitějších zemích evropského fotbalu – v Anglii, Itálii i Španělsku. Do úplné spokojenosti máme ale samozřejmě moc a moc daleko,“ promlouval zamyšleně Mourinho, čímž naznačoval, že chce s Realem ještě víc. Vyhrát španělskou ligu i Ligu mistrů, kde se v semifinále mimochodem utká zase s Katalánci.

Fotbalisté Realu Madrid si užívají spolu s fanoušky triumfální jízdu městem po zisku Španělského poháru.foto: Reuters

„Jsem nadšený, protože vyhrát pohár je skutečně něco zvláštního. Jde o fantastický triumf proti tak skvělému týmu, jakým Barcelona nesporně je. U dvou posledních úspěšných zápasů však zůstat nemusíme,“ narážel na sobotní remízu v lize a středeční triumf v poháru.

Teď mu jde o Champions League

„Neexistuje jediný důvod, proč bychom nemohli totéž dokázat v Lize mistrů.  Tam se může stát skutečně všechno. Přišel jsem do Realu, abych dělal svou práci a změnil klubovou mentalitu v mentalitu vítěznou. Začíná se to dařit, ale jsme pořád na samém začátku,“ slíbil bosům královského klubu i fanouškům, že další úspěchy přijdou.

Cristiano Ronaldo a Pepé z Realu Madrid pózují s trofejí pro vítěze Španělského poháru.foto: Reuters

Mourinho si přitom nic nedělá ze svých kritiků, jimž se nelíbí fotbal, který s Realem hraje. Defenzivní, založený na neprostupné obraně, prošpikovaný taktikou. „Je to trenér, který sice vyhrává tituly, ale nehraje fotbal,“ setřel ho před nedávnem třeba legendární John Cruyff. „Děkuji. Jsem rád trenérem, který vyhrává jen tituly,“ neodpustil si invektivu Mourinho.

Ramos: Půjdeme za ním až do smrti

Hráči Realu za svým trenérem stojí. Zvláště teď, kdy jim dal po třech letech možnost poznat, jak chutná úspěch. „Je kapitánem naší lodě a my za ním půjdeme až do smrti. To, co se nám snaží vštípit, funguje báječně,“ prohlásil výtečník Sergio Ramos, který královský pohár zničil.

„Mourinho nám všem infikoval vítězný duch a ono to funguje. Zisk poháru to dokázal. Věděli jsme, že kdo dá vítězný gól, ten vyhraje. A nám se to podařilo,“ jásal hvězdný Cristiano Ronaldo, jenž ve třinácté minutě prodloužení vstřelil hlavou jedinou branku pohárového finále a zajistil tak Realu vysněnou trofej.

Zvedneme se, slíbil Guardiola

Zatímco Madrid prožívá fotbalovou euforii, která vyplní celý dnešní den, Katalánsko truchlí. V šesti přechozích konfrontacích s Realem nepoznal Josep Guardiola, co to je prohrát. Teď ve Valencii v pohárovém finále jeho tým padl.

Velké zklamání prožíval Lionel Messi se spoluhráči z Barcelony po porážce ve finále Španělského pohárufoto: Reuters

„Byli lepší v prvním poločase, my ve druhém a v prodloužení, ale ani to nestačilo. Kdo vyhraje, má pravdu.... My proto musíme analyzovat, co jsme udělali dobře a co špatně, abychom se pro zbytek poučili a zase se odrazili vpřed. Čeká nás šest ligových zápasů a semifinále Champions League,“ meditoval kouč Barcelony a odmítal, že by prohra ve finále Španělského poháru jeho tým poznamenala.

„Samo sebou že lepší vyhrát, než prohrát, ale takový je život. Ten fotbalový zvlášť. Moje mužstvo však již mnohokrát dokázalo, že je schopno se z porážek rychle oklepat a zase stoupat vzhůru, proto žádné obavy ze semifinále Ligy mistrů a další konfrontace s Realem nemám.“

Reklama

Související témata: