Hlavní obsah

Barcelona je potřetí za sebou španělským fotbalovým mistrem

Fotbalisté Barcelony si s předstihem zajistili třetí mistrovský titul za sebou, který je pro ně celkově jednadvacátý v historii španělské ligy. Dlouhodobý lídr uhrál ve 36. kole na hřišti nováčka Levante potřebnou remízu 1:1 a dvě kola před koncem soutěže si vybudoval šestibodový náskok na Real Madrid, s nímž má lepší bilanci vzájemných zápasů.

Foto: Albert Gea, Reuters

Fotbalisté barcelony vybojovali španělský titul.

Článek

Úhlavnímu rivalovi nepomohl k přerušení katalánské nadvlády ani hvězdný portugalský trenér José Mourinho. "Bílý Balet", který skončí potřetí v řadě na druhém místě, však stále kraluje historické ligové tabulce s jednatřiceti domácími triumfy.

I ve své třetí sezoně na lavičce Barcelony se tak raduje z titulu trenér Pep Guardiola. Jeho svěřenci se mohli v této sezoně znovu spolehnout na argentinského útočníka Lionela Messiho, který v dosavadních 36 kolech nastřílel 31 ligových branek a na dálku se přetahuje o korunu krále střelců s Cristianem Ronaldem z Realu. Portugalec má však v současné době v čele solidní pětigólový náskok.

Villa pomohl osmnácti góly

Ve své premiérové sezoně v "Barce" pomohl osmnácti góly i bývalý kanonýr Valencie David Villa, tradiční třetí forvard Pedro se zatím trefil třináctkrát. Obrana katalánského klubu inkasovala v šestatřiceti utkáních pouze dvacet branek, což je nejméně ze všech. Barcelona se teď může soustředit na finále Ligy mistrů, ve kterém se 28. května na londýnském stadionu Wembley utká s Manchesterem United.

Barcelonští hráči věděli, že jim v dnešním utkání s Levante stačí k jistotě mistrovského titulu bod. Katalánský klub sice v tomto ligovém ročníku prohrál je dvě utkání, ale paradoxně obě s nováčky soutěže. V druhém zářijovém kole doma překvapivě podlehl Alicante a v minulém zápase nebodoval na půdě Realu Sociedad ze San Sebastianu.

Levante v úvodních minutách nepůsobilo odevzdaně a především pozornou defenzivou dokazovalo, proč z předchozích jedenácti utkání prohrálo pouze dvakrát. Barcelonu uklidnil až po 28 minutách záložník Seydou Keita umístěnou hlavičkou po Xaviho pasu. Valencijské mužstvo však vyrovnalo čtyři minuty před přestávkou, když jeho nejlepší střelec Felipe Caicedo potrestal nedorozumění mezi stoperem Gerardem Piquém a brankářem Victorem Valdésem. Po přestávce měl dvě velké šance po individuálních akcích hostující Lionel Messi. V 58. nastřelil jen tyčku a dvacet minut před koncem mířil po teči obránce jen těsně vedle tyče. V závěru Barcelona soupeře prakticky nepustila k míči a pohlídala si potřebný mistrovský bod.

Zaragoza prohrála v záchranářském souboji na hřišti San Sebastianu 1:2 a klesla na osmnácté místo, znamenající sestup. Baskický tým poslal do vedení ve 24. minutě domácí útočník Raúl Tamudo, hosté s Jiřím Jarošíkem v obraně vyrovnali devět minut po přestávce zásluhou záložníka Gabiho. O výhře San Sebastianu rozhodl dvě minuty před koncem další středopolař Mikel Aranburu.

Španělská fotbalová liga - 36. kolo:
Levante - FC Barcelona 1:1 (41. Caicedo - 28. Keita), Almería - Villarreal 0:0, San Sebastian - Zaragoza 2:1 (24. Tamudo, 88. Aranburu - 54. Gabi), Alicante - Mallorca 2:2 (12. a 42. Sendoa - 76. Victor, 80. Webo), Espaňol Barcelona - Valencie 2:2 (19. Osvaldo, 76. Galan - 9. Soldado, 25. Mata), Pamplona - FC Sevilla 3:2 (46. a 87. Sola, 90. Lekič - 26. a 28. Negredo).

Reklama

Související témata: