Hlavní obsah

Fotbal ve Španělsku bude začínat v poledne - kvůli fanouškům v Asii

Aktualizováno

Španělská fotbalová liga připravila od nové sezóny pro fanoušky nemilé překvapení. Kvůli vyšším příjmům z televizních přenosů začnou některé nedělní zápasy v pravé poledne, aby mohla být práva prodána vzkvétajícímu asijskému trhu. V Asii budou mít diváci vzhledem k časovému posunu šanci vidět hvězdy La Ligy v ideálním večerním čase.

Foto: Daniel Ochoa de Olza, ČTK/AP

Fotbalisté Barcelony se radují z branky.

Článek

Experiment se zatím bude týkat dvou úvodních kol: v poledních termínech by se měly vysílat 21. srpna zápas Vallecano - Mallorca a o týden později Atlético Madrid - Osasuna Pamplona. Další utkání už se odehrají odpoledne nebo večer a sobotní výkop zůstal v 18:00.

Podle experta na fotbalovou ekonomiku z barcelonské univerzity byla změna nezbytná, protože španělská liga má velké finanční potíže. Podobně se už dříve zachovala anglická liga, také v Itálii jeden ze zápasů začíná brzy po obědě.

"Pokud to bude znamenat, že více lidí bude sledovat La Ligu, více zápasů se prodá do světa a díky tomu budou mít kluby více peněz, pak je to dobrá zpráva pro všechny," řekl agentuře AP profesor José Maria Gay.

Jenže na druhou stranu je podle něj zřejmé, že experiment připraví španělským fotbalovým fanouškům, zvyklým na tradiční siestu, kulturní šok. A také samotným hráčům, které v poledním vedru nečekají příjemné podmínky. "Může se stát, že lidé a rodiny na stadion nepřijdou. Uvidíme, jak se to osvědčí," dodal Gay.

Reklama

Související témata: