Hlavní obsah

Start španělské ligy možná ochromí stávka

MADRID

Fotbalisté ve španělské první a druhé lize hrozí stávkou, pokud se nedohodnou s vedením soutěže na nové kolektivní smlouvě. Ohrožen je nejen start první ligy, který je plánovaný na 20. srpna, ale také druhé nejvyšší soutěže.

Foto: Andres Kudacki, ČTK/AP

Obránce Realu Madrid Pepe v diskuzi z Lionelem Messim z Barcelony.

Článek

"Liga nezačne, dokud nebude podepsána nová kolektivní smlouva. Shodli jsme se na tom jednomyslně a za naším rozhodnutím si stojíme," uvedl šéf Asociace španělských fotbalistů (AFE) Luis Rubiales.

Stávku ve čtvrtek podpořilo přímo v madridském hotelu zhruba 100 hráčů reprezentujících všech 40 klubů první a druhé ligy. Společně s Rubialesem na tiskové konferenci vystoupily hvězdy Iker Casillas a Xabi Alonso z Realu Madrid a Carles Puyol z Barcelony. "Je to hodně složitá situace a v tuto chvíli to vypadá, že hrát opravdu nebudeme," uvedla dlouholetá reprezentační jednička Casillas.

Hráčská asociace se pře s vedením ligy především o svá osobnostní práva a také o nezaplacenou mzdu od zadlužených klubů. "Fotbalisté nechtějí víc peněz. Jen to, aby byly dodrženy smlouvy a uhrazeny dlužné částky," uvedl šéf AFE Rubiales.

Stávkou hrozí i fotbalisté v jiné prestižní evropské lize Serii A. V Itálii se sice hráči s vedením ligy na kolektivní smlouvě v minulé sezoně dohodli, nicméně podpis zástupců klubů na kontraktu stále chybí.

Reklama

Související témata: