Hlavní obsah

VIDEO: V Arsenalu čekal na trofej marně. V Barceloně stačilo Fábregasovi deset minut

BARCELONA/ PRAHA

V Arsenalu se za celá dlouhá léta žádné velké trofeje nedočkal, v Barceloně stačilo Fábregasovi deset minut a už společně s novými spoluhráči jásal nad ziskem španělského Superpoháru. Ba co víc – on se o něj během krátkého pobytu na trávníku i přičinil, neboť nejprve asistoval Messimu při vítězném gólu, aby se pár minut poté stal obětí faulu brazilského obránce Marcela, po němž na Nou Campu následovala hromadná strkanice a padaly červené karty.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Cesc Fabregas se s Barcelonou dočkal po deseti minutách první trofeje.

Článek

První, komu skončil božský Messi do náruče po své druhé trefě v 88. minutě odvetného duelu španělského Superpoháru, byl právě Cesc Fábregas. Jako by chtěl naznačit, že nová akvizice Katalánců měla na vítězném gólu velký podíl a že s ním bude Barcelona ještě silnější.

„Jsem rád za něho, protože je u nás tak kratičkou dobu a už byl schopen zvednout nad hlavu svou první trofej,“ promlouval za Fábregase trenér Barcelony Pep Guardiola, jeho premiéru však hodnotit nechtěl. „Za deset minut to ani nejde,“ bránil se.

Zato španělští experti se shodli, že i deset minut stačilo, aby Fábregas dokázal, že v sestavě katalánského suveréna bude mít místo a že si bude s Xavim a Iniestou rozumět.

Přitom mnozí exkapitána Arsenalu zrazovali před návratem do Barcelony právě argumentem, že se bude muset o místo v sestavě rvát, zatímco mezi londýnskými „kanonýry“ ho měl stoprocentně jisté, neboť pro trenéra Wengera byl klíčovým mužem.

Fábregas však na argumenty neslyšel, dokonce i milion eur z ročního příjmu oželel, jen aby se mohl vrátit do Barcelony, odkud jako šestnáctiletý odešel. „Jeho přestup neměl s penězi nic společného, on prostě chtěl domů. Barcelona je jeho srdeční záležitostí. Musel jsem prostě jeho touhu respektovat,“ nechal se slyšet Arséne Wenger, když se s čtyřiadvacetiletým Fábregasem, který bude v Barceloně vydělávat tři miliony eur ročně, loučil.

Na premiéru v novém klubu si musel Fábregas počkat 82. minut. Teprve když se v odvetném střetnutí Superpoháru zranil Mexičan Rodriguez, vypustil ho trenér Guardiola za ovací 99 tisíc diváků na trávník.

A pak už to byl příběh, který s novými spoluhráči psal. Kombinace, kterou završil Messi gólem, faul Marcela a následné vyloučení brazilského beka ve službách Realu, první velká trofej zdvižená nad hlavu.

Zatím první, protože v pátek 26. srpna nastoupí Barcelona v Monaku proti portugalskému FC Porto k zápasu vítězem Champions League a Evropské ligy o evropský Superpohár. Další trofej, kterou může Cesc Fabregas po letech marného čekání v Arsenalu v novém angažmá zvednout nad hlavu.

Reklama