Hlavní obsah

Dominance dvou klubů podle Villarrealu zabíjí španělský fotbal

Prezident Villarrealu Fernando Roig vyjádřil po zápase svého týmu ve španělské lize proti Barceloně (0:5) znepokojení nad stavem fotbalu v zemi mistrů světa. Dominance Realu Madrid a Barcelony prý španělský fotbal zabije.

Foto: Albert Gea, Reuters

Zklamaný kapitán Villarrealu Gonzalo Rodriguez

Článek

"Jestli chcete ligu o dvou zápasech, tak budiž, ale pro fotbal to není dobré. Dávám tomu tak tři nebo čtyři roky. Buď se to nějak změní, nebo zabijeme španělský fotbal," citovala Roiga španělská média.

Dva bohaté kluby podle něj soutěži vládnou díky financím. "Tohle je liga, jakou chtějí. Já prodávám hráče, abych udržel vyrovnaný rozpočet, ale jiní si požádají o úvěr," prohlásil Roig, který ale zároveň ocenil soupeřův výkon. "Hráli skvěle, zato my předvedli jeden z nejhorších výkonů," řekl.

Barcelona v pondělí porazila účastníka Ligy mistrů rozdílem třídy. "Žlutá ponorka" prakticky od začátku čelila tlaku, který nakonec vyústil v pět soupeřových branek. Real vyhrál ve svém prvním ligovém zápase sezóny v Zaragoze o den dříve dokonce 6:0.

Španělští giganti v posledních dvou ročnících domácí soutěži jednoznačně kralovali. V uplynulé sezoně ztratila třetí Valencie na druhý Real 21 bodů, o rok dříve dokonce 25. První dva týmy vždy získaly přes 90 bodů, k čemuž potřebovaly vyhrát přibližně třicetkrát z 38 ligových zápasů.

Ke kritice se připojil i šéf FC Sevilla José Mária del Nido, který označil španělskou ligu za "největší chlívek na světě". "Dva největší týmy kradou peníze za vysílací práva ostatním. Máme ligu, v níž mohou vyhrát jen dva týmy, je to jako ve třetím světě," citovala Del Nida agentura Reuters.

Španělské týmy si rozdělují za vysílací práva přibližně 600 miliónů eur, z nichž celá polovina připadne Realu a Barceloně. Ostatní týmy doplácejí na to, že se v zemi o poplatcích nevyjednává kolektivně, jak je to zvykem v jiných významných evropských soutěžích.

Reklama

Související témata: