Hlavní obsah

OBRAZEM: Plzeň se připlete do cesty Barceloně, zlatokopům na válečné stezce

Pavel Dosadil (Barcelona)Sport.cz

Jsou jako indiáni na válečně stezce. Fotbalisty FC Barcelona čeká sezóna plná výzev a útoků na nejrůznější rekordy. Hned na jejím úvodu ostří hoši Pepa Guardioly ukázali, že s nimi nejsou žádné žerty. Vyhráli dva superpoháry, španělský i evropský, teď jim zbývají ještě čtyři další trofeje - v domácí ligové soutěži a poháru, na mistrovství světa klubů a v Lize mistrů. V ní Barca narazí i na českého šampióna Viktorii Plzeň.

Foto: Philippe Laurenson, Reuters

Fotbalisté Barcelony slaví po výhře nad Portem v Monaku zisk evropského Superpoháru.

Článek

Dvě data mají fotbalisté Plzně a jejich fanoušci od minulého týdne zatržena červeně s mnoha vykřičníky - 19. října venku a 1. listopadu doma. To jsou termíny zápasů Viktorie se slavnou Barcelonou v rámci skupiny H v Lize mistrů.

Fotbalisté Barcelony oslavují zisk Španělského superpoháru po triumfu nad Realem Madrid.foto: Reuters/Albert Gea

Český mistr se připlete do cesty obhájci trofeje, jehož někteří experti označují za nejlepší klubový tým všech dob. Však má také Barca v nové sezóně ty nejvyšší cíle. Chce zopakovat svůj kousek z roku 2009, kdy posbírala maximální možný počet šesti trofejí. A první dvě už má v kapse... Předpokladem samozřejmě je, že „Blaugranas“ jako první tým v historii obhájí své vítězství v Lize mistrů.

Do Edenu možná dorazí Černý balet

Čím víc triumfů, tím víc pruhů na nových dresech... Messi a spol. budou coby obhájci triumfu v Lize mistrů vládnout starému kontinentu v tradičních barvách, ale inovované kolekci s jedenácti pruhy. A venku budou poprvé budit hrůzu v černých dresech. Do pražského Edenu tedy k duelu s Plzní zřejmě dorazí jako Černý balet, dokonalý kontrast ke konkurenčnímu Realu Madrid, jemuž se po léta říká Bílý balet.

Zvykejte si - tradiční vínové a modré barvy zůstávají, nové domácí dresy Barcy však poprvé mají hned jedenáct pruhů. Představují je kapitán Carles Puyol (vlevo) a útočník Pedro.foto: Nike

Dresy od firmy Nike jsou o 13 procent lehčí než poslední model. Jedno tričko je vyrobeno ze třinácti recyklovaných PET lahví. Na vnitřní straně lemu u krku je potisk s mottem „Tots unit fem forca“ („Všichni společně jsme silní“) převzatým z klubové hymny.

Po čertech ostří hosté - kapitán Carles Puyol představuje novou sadu dresů Barcelony pro zápasy venku v černém provedení.foto: Nike

Camp Nou v létě zažil první svatbu

Plzeňáci se těší na slavný Nou Camp - přitom je však v říjnu přivítá Camp Nou, kolos pro téměř sto tisíc lidí. „V Čechách se vžil nesprávný název. Stadión se v překladu jmenuje Nové pole, v katalánštině tedy Camp Nou,“ vysvětluje česká průvodkyně Žaneta.

Tady je důkaz přímo z klubového muzea - žádný Nou Camp, ale Camp Nou, prosím...foto: Sport.cz/Pavel Dosadil

V neděli 10. července letos došlo k malé historické události. Camp Nou se poprvé stal dějištěm svatebního obřadu, který proběhl v útrobách a následně i venkovních prostorách stadiónu. Jeho aktéry byli Ibán Anglada a Sígrid Sansová. Netradičním sňatkem vzbudili novomanželé pochopitelně velkou pozornost médií.

Během července proběhla na ploše hlavního stadiónu výměna "mistrovského" trávníku.foto: Sport.cz/Pavel Dosadil

Nedlouho po jejich svatbě vyjely na plochu zemní stroje, aby před novou sezónou provedly kompletní výměnu trávníku. Horváth a spol. tak těžko budou moci případný nezdar svádět na nekvalitní terén...

Turisté vydělávají Barce milióny

Barca má miliardové dluhy, jako by jí však nijak netížily. Posily nakupuje v klidu dál a během léta jí do rozpočtu vydatně přispívají třeba i turisté z celého světa, kteří stojí fronty na vstup do klubového muzea. To v sezóně 2010/11 trhlo díky celkové návštěvě 1 492 867 lidí klubový rekord. „Jsme nadšení. Muzeum je významné místo, které pomáhá pochopit, proč je Barca více než klub,“ mne si ruce Jordi Cordoner, viceprezident pro sociální oblast.

Každý návštěvník Barcelony se teď může projet autobusem s fotbalovými šampióny...foto: Sport.cz/Pavel Dosadil

Zastávka na Camp Nou je součástí většiny výletů do Barcelony, jež cestovní kanceláře turistům z okolních letovisek nabízejí. Dospělí platí za vstup do muzea 22 eur, děti 16,5 eur. Za minulou sezónu tak návštěvníci přinesli klubu do pokladny nějakých 30 miliónů eur, což je v přepočtu 726 miliónů korun. A vzhledem k tomu, že rozpočet Plzně je 80 miliónů korun, s ročním ziskem z barcelonského muzea by si český mistr vystačil devět let...

Reklama