Hlavní obsah

VIDEO: Maratón všech 202 branek, které vstřelil Messi za Barcelonu

PRAHA

Těžko říci, jestli Lionel Messi má doma precizní videokartotéku všech svých gólů. Vy se ale na ně určitě můžete podívat. V dílku, které se zdařilo dát dohromady, nechybí vůbec žádný. Tedy alespoň z těch, jež jsou zaneseny ve statistikách FC Barcelona ve spojitosti s jeho jménem. Je jich 202, na konci seznamu pokořených brankářů je plzeňský Pavlík. O tomhle víkendu už ho ale může nahradit gólman Bilbaa Iraizos.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Lionel Messi se raduje ze své branky.

Článek

Všechno to začalo to 1. května 2005, v sedmnácti se proti Albacete Messi trefil poprvé. V mládežnické akademii Barcelony do té doby rostl, nejen fotbalově, ale vůbec. Vždyť Carles Rexach, kdysi sportovní ředitel klubu, je oním mužem, který malému Messimu ještě v 90. letech zařídil možnost stěhování z Argentiny do Evropy a finance na nezbytnou léčbu nedostatku růstového hormonu. A zachránil tak hvězdnou kariéru.

Vědělo se, že Messi je talent, těžko by ale kdo tušil, jakým fofrem vše stihne. Klubové legendy před ním blednou, před pár týdny překonal László Kubalu (ten se za sekl na 194 brankách), pouhých 33 tref ho nyní dělí od barcelonského rekordmana Cesara Rodrigueze. Ten svoji rekordní bilanci zvládl za 351 zápasů před více než 50 lety.

Chytrost, fotbalová elegance i jedna lumpárnička nechybí mezi Messiho trefami. Naprostou většinou gólů dal svojí obávanou levačkou, ke 160 - můžete sami počítat. Popravdě řečeno, v některých momentech není záznam tak kvalitní, aby to bylo prokazatelně zjistitelné.

Pravá si tolik na své nepřišla, góly hlavou jsou řídké. Jeden dal maradonovsky rukou. I ten platil, zrodil se vcelku záhy, je 24. v pořadí - v utkání proti Espaňolu,

V kariéře zatím jednou v zápase dal čtyři góly, přidal 13 hattricků. Na 202 gólů potřeboval 286 zápasů.

A jeho palebná síla je stále intenzivnější. Vícečetným skórováním vylepšil bilanci v době působení kouče Guardioly zhruba na jeden gól za zápas.

Pokořil na padesát brankářů. Petr Čech mezi nimi chybí. Otázkou je, jak dlouho ještě? V Lize mistrů se s Messim český reprezentační gólman opakovaně potkal a nikdy nejásal, ale nebylo to snad proto, že by ho rozesmutněl přímo sám Messi. Postarala se o to jiná barcelonská esa. Na jejich souboj může klidně dojít i v tomto ročníku LM. Ale do té doby jistě odejde pokořena plejáda dalších.

Reklama

Související témata: