Hlavní obsah

VIDEO: Real dal gól už po 22 sekundách, El Clásico ale nakonec ovládla Barca

MADRID

Pouhých 22 sekund trvalo, než nabitý stadión Santiaga Bernabéu vybuchl nadšením z úvodního gólu domácího Realu Madrid v sobotním ostře sledovaném El Clásiku proti Barceloně. Katalánský klub ale ještě v první půli srovnal a ve druhém poločase vstřelil další dvě branky. Barcelona se tak v tabulce bodově dotáhla na svého věčného rivala, Real má ale zápas k dobru.

Foto: Juan Medina, Reuters

Úspěšný střelec Alexis Sánchez (vlevo) a Cesc Fábregas oslavují vyrovnávcí gól Barcelony v utkání s Realem Madrid.

Článek

Domácí "Bílý balet" vstupoval do zápasu z prvního místa v tabulce s nálepkou mírného favorita a soupeře šokoval už ve 22. vteřině. Brankář Víctor Valdés chyboval a vykopl míč přímo na kopačku Ángela di Maríi, následnou střelu Mesuta Özila pak usměrnil do sítě svým osmým gólem v sezóně Karim Benzema.

V El Clásiku zatím nepadl rychlejší gól. V úvodní minutě se dosud dokázal trefit jen madridský Alonso v sezóně 1939/40, v ročníku 1987/88 zase bleskově otevřel skóre barcelonský Carrasco.

Karim Benzema z Realu Madrid otevřel skóre v El Clásiku s Barcelonou již po 22 sekundách.foto: Reuters/Susana Vera

Vítěz posledních tří posledních ročníků La ligy se však nenechal zaskočit a s vynikající efektivitou využíval své spíše sporadické brankové příležitosti. Na 1:1 srovnal v 30. minutě chilský útočník Alexis Sánchez, kterému míč připravil individuální akcí hvězdný Lionel Messi.

Úspěšný střelec Alexis Sánchez (vlevo) a Cesc Fábregas oslavují vyrovnávcí gól Barcelony v utkání s Realem Madrid.foto: Reuters/Juan Medina

Po přestávce oslavil se štěstím svůj šestistý zápas v dresu Barcelony středopolař Xavi. Jeho volej zpoza pokutového území zcela změnil směr po teči obránce Marcela a od tyče se odrazil za záda brankáře Ikera Casillase. Branka ukončila impozantní sérii madridského týmu, který dokázal zvítězit v předcházejících 72 ligových zápasech, pokud se ujal vedení 1:0.

Xavi Hernández slaví druhý gól Barcelony v síti Realu Madrid.foto: Reuters/Sergio Perez

Skóre uzavřel po ostrém centru Daniho Alvese záložník Cesc Fábregas, který se tak trefil do sítě Realu poprvé od svého návratu do Španělska z Arsenalu. Zbytek zápasu už si hosté i díky nevýraznému výkonu ofenzivní hvězdy Realu Cristiana Ronalda pohlídali. Valdés musel svou minelu z úvodu zápasu odčinit jen zákrokem proti střele Kaká.

"Je to hra a ve hře často hraje svou roli štěstí," uvedl madridský trenér José Mourinho, jenž před novináři vystupoval překvapivě dobře naladěn. "Když jsme vedli 1:0, měli jsme šanci, kterou normálně takový fantastický hráč jako Cristiano Ronaldo proměňuje," posteskl si Portugalec.

Mourinho: Barcelona měla štěstí

"Jejich druhý gól přišel po teči a nikdo nemůže říct, že to bylo něco jiného než štěstí. Měli jsme hned nato možnost vyrovnat, ale místo toho oni dali třetí branku, a to byla velká rána pro psychiku. Štěstí hrálo velkou roli, ale vítězství našich soupeřů nechci snižovat," dodal Mourinho, který na rozdíl od předchozích vyhecovaných duelů zůstal i po porážce v klidu.

Portugalský kouč uvedl, že je po porážce smutný, ale prohra podle něj nebude mít na další vývoj sezóny vliv. "Také nemyslím, že to ovlivní jejich morálku. Po vánoční pauze se vrátí ještě silnější," potvrdil názor svého rivala barcelonský kouč Pep Guardiola.

Cesc Fábregas (vpravo) oslavuje s Lionelem Messim třetí gól Barcelony v brance Realu Madrid.foto: Reuters/Sergio Perez

Ten pochválil svůj tým za to, jak dokázal zareagovat na bleskově inkasovaný gól po Valdésově chybě. "Valdés i potom hrál stejně, stále raději přihrával, než aby jen tak vykopával míč, což by většina gólmanů dělala. To dokazuje jeho sílu i sílu celého týmu. Zvlášť proti Madridu, který hodně napadá," dodal kouč španělských mistrů.

Betis ukončil černou sérii

Valencie završila po vyřazení z Ligy mistrů svůj smolný týden - na stadiónu Betisu nechala soupeře obrátit skóre dvěma góly v nastavení. Hosté vedli po vlastní brance obránce Josého Dorada, jenže Rubén Castro brankami v čase 90.+1 a 90.+4 zápas otočil ve prospěch Betisu. Jeho tým tak ukončil sérii devíti zápasů bez vítězství.

Levante využilo zaváhání Valencie a na městského rivala ztrácí na čtvrtém místě v tabulce už jen bod. Jedinou branku zápasu proti dalšímu ze sevillských týmů FC vstřelil v 57. minutě Nano a zařídil svému mužstvu první domácí vítězství nad tímto soupeřem od roku 1965.

Španělsko - 16. kolo
Levante - FC Sevilla 1:0 (57. Nano), Betis Sevilla - Valencie 2:1 (90.+1 a 90.+4 Castro - 66. vlastní Dorado), Real Madrid - FC Barcelona 1:3 (1. Benzema - 30. Sánchez, 53. Xavi, 66. Fábregas).

Reklama

Související témata: