Hlavní obsah

Mourinho chce v pohárovém El Clásiku pokazit Guardiolovu narozeninovou party

MADRID

Specialista na Real Madrid? Přece Pep Guardiola! Jako trenér fotbalistů Barcelony stál proti největšímu rivalovi dvanáctkrát – a ve slavném El Clásiku zatím jen jednou prohrál. Těžko si tedy ke středečním 41. narozeninám mohl přát lepší party, než večerní první duel čtvrtfinále Španělského poháru proti Realu na madridském San Bernabeu (od 22:00). Bude to však bitva, v níž se těžko hledá favorit.

Foto: ČTK/AP

Kouč Realu Madrid José Mourinho (vpravo) si podává ruku s barcelonským trenérem Josepem Guardiolou.

Článek

Naposledy spolu španělští fotbaloví giganti sehráli dvojzápas v domácím poháru v sezóně 1996/97. Tehdy šla dál Barca díky výhře 3:2 doma a remíze 1:1 venku. Asistentem nového kouče Louise van Gaala tenkrát byl José Mourinho a k jeho hráčům patřil také Josep Guardiola.

Dnes stojí Mourinho a Gaurdiola proti sobě jako trenéři a o jejich vztahu se vypráví mnohé. „S Guardiolou nemám žádné problémy. Nikdy jsem neměl,“ ujišťuje José. „Barca je skvělý tým a impozantní soupeř,“ dodává.

„S Interem proti nám hrál jinak než s Realem Madrid a teď to může být zase odlišné. Uvidíme po prvních pěti nebo deseti minutách. S Mourinhem nám pokaždé dělali problémy,“ reaguje rovněž diplomaticky Pep.

Cesc Fábregas (vpravo) oslavuje s Lionelem Messim třetí gól Barcelony v brance Realu Madrid v prosincovém ligovém duelu.foto: Reuters/Sergio Perez

Třetí soutěž v pořadí bude večer nejdůležitější

El Clásico je pro Guardiolu oblíbenou disciplínou. Osm výher, tři remízy a jediná porážka, to je skvostná bilance, kterou jako trenér pije rivalovi krev. Prohru okusil právě až v posledním finále domácího poháru (0:1), gólem v prodloužení se o ni ve Valencii postaral Cristiano Ronaldo. Pomsta však byla sladká...

V prosincovém ligovém duelu v Madridu vyhrála Barca jistě 3:1, navíc již v srpnu ovládla domácí Superpohár. V ligové tabulce však na vedoucí Real momentálně ztrácí pět bodů – také proto se tak složitě hledá favorit pohárového čtvrtfinále.

Domácí pohár je pro oba giganty až třetí nejdůležitější soutěží, prestiž jim však diktuje jít do bitvy po hlavě. „Všichni mají v tomto měření hodně co ztratit. Ten kdo vypadne, bude vyřazením určitě ovlivněn. Bude se muset rychle vzpamatovat,“ poukazuje Guardiola.

„Královský pohár je až třetí v pořadí, ale večer bude nejdůležitější. Nikdo nechce prohrát. Tým, který z poháru vypadne, bude hrát v únoru o dva zápasy méně, což je určitou výhodou. V tomto měsíci bude kalendář hodně nabitý. Nejsme však pokrytci, rádi bychom tyto zápasy hráli. U Barcelony to platí zrovna tak,“ shoduje se s ním Mourinho. Portugalec má v El Clásiku negativní bilanci jedné výhry, tří remíz a čtyř porážek.

Cristiano Ronaldo strká do trenéra Barcelony Pepa Guardioly - i takové je El Clásico...foto: ČTK/AP

Ronaldo dře jako zvíře, hájí hvězdu Mourinho

Guardiola avizoval, že do branky postaví náhradníka Pinta, protože si to gólman zaslouží. Žádnou údržbu na San Bernabeu ovšem neplánuje. „Jen s opatrností bychom daleko nedošli. Kdybychom spoléhali na to, že máme k dobru ještě domácí odvetu, spálili bychom se,“ varuje. „Už když jsem hrál, bylo to stejné. Zápas na Bernabeu je jednou z nejdůležitějších událostí roku.“

Jeho protějšek měl o starost víc. Musel hájit hvězdného Ronalda, který byl kritizován za sobotní duel na Mallorce (Real tam vyhrál 2:1). „Jestli se Cristiana někdo dotkne, bude mít se mnou problém... Proti Mallorce dřel pro tým jako zvíře. Řekl jsem mu, že nepotřebuje dát gól, když bude pracovat takhle,“ rozpálil se Mourinho.

Zápas Real Madrid – Barcelona se hraje ve středu od 22:00, přímý přenos vysílá stanice Sport1. Odveta je na programu za týden na Nou Campu.

Reklama

Související témata: