Hlavní obsah

Obhájce v nesnázích, Barca v pohárovém El Clásiku znovu vykradla San Bernabeu

MADRID

Zlý madridský sen nemá konce. Fotbalisté Barcelony již posedmé v řadě na San Bernabeu neprohráli. V prvním utkání čtvrtfinále Španělského poháru zvítězili 2:1 a za týden v domácí odvetě na Nou Campu budou chtít zpečetit vyřazení obhájce trofeje. Skóre brzy otevřel Ronaldo, ani to však Realu nestačilo. Puyol a Abidal po přestávce vývoj otočili a Barca tak navázala na prosincovou ligovou výhru 3:1 v Madridu.

Foto: Sergio Perez , Reuters

Daniel Alves z Barcelony (vlevo) v souboji s Cristianem Ronaldem

Článek

Podali si ruce v uctivě chladném pozdravu a zaujali své generálské pozice. Na domácí lavičce José Mourinho, který jako trenér Realu Madrid zatím z osmi pokusů porazil Barcelonu jen jednou. V sektoru hostů pak Pep Guardiola, kouč slavící v den zápasu 41. narozeniny a specialista na El Clásico – z dvanácti duelů až dosud naopak jen jediný prohrál.

Na gól se na San Bernabeu dlouho nečekalo. Již v 11. minutě nechal Piqué příliš volnosti Ronaldovi a kanonýr Realu až moc snadno střelou mezi nohy překonal Pinta. Připsal si 27. gól ve 28. soutěžním zápase v sezóně.

Zatímco Mourinho si v tu chvíli mohl libovat, že se po posledním zápase důrazně zastal kritizovaného bombarďáka („Jestli se Cristiana někdo dotkne, bude mít se mnou problém... Proti Mallorce dřel pro tým jako zvíře!“), Guardiola možná zalitoval, že do branky neposlal jedničku Valdése.

Cesc Fabregas (vpravo) a Dani Alves v souboji s Xabi Alonsem z Realufoto: Reuters/Susana Vera

Bylo však znát, že Barca nechce šturmovat až doma na Nou Campu (Guardiola: „Kdybychom spoléhali na to, že máme k dobru ještě domácí odvetu, spálili bychom se.“). Alexis Sánchez trefil tyč, Messiho ránu lapil Casillas, šanci nevyužil Iniesta.

Vyrovnání přišlo hned po přestávce

Co se aktivnějším hostům nepovedlo do přestávky, přišlo brzy po ní. V defenzivě si po rohu tentokrát zdříml Pepé, po míči se střemhlav vrhl Puyol a prudkou hlavičkou vyrovnal. Znovu se ukázalo, že kapitán je pro Barcu tím nejlepším maskotem a talismanem pro štěstí zároveň. Puyol nedělní výhrou nad Betisem Sevilla dosáhl svého již 50. zápasu v řadě bez prohry a rozhodně nehodlal tuto sérii ukončit.

Další události rychle následovaly. Iniesta trefil s přispěním teči Sergia Ramose spojnici břevna a tyče a Barcelona v tu chvíli vedla na střely už 7:1, Benzema pak na druhé straně orazítkoval hlavou tyč. Atmosféra na trávníku houstla, rychle přibývalo šarvátek a žlutých karet. Třeba takový Pepé klidně šlápl Messimu na ruku.

Neměl to dělat, neboť genialita namíchnutého Argentince byla strašlivou pomstou. Messi lahůdkovým obloučkem uvolnil Abidala a ten na oslavu čerstvého prodloužení své smlouvy rozhodl. A pak že není El Clásico pro Real noční můrou...

Když tedy rozhodčí osm minut před půlnocí naposledy foukl do píšťalky, dostal Guardiola ten nejlepší dárek k narozeninám.

Čtvrtfinále Španělského poháru
První zápas: Real Madrid – Barcelona 1:2 (11. Ronaldo - 49. Puyol, 77. Abidal).
Odveta se hraje za týden na Nou Campu.

Reklama

Související témata: