Hlavní obsah

Mourinho do Barcelony? Slavný gólman Baia by ho tam rád viděl

Fantasmagorie, že by kontroverzní, ale zároveň tolik charismatický José Mourinho vyměnil Real Madrid za konkurenční Barcelonu? V současnosti možná, ale kdo ví, co za pár let? Bývalý slavný portugalský brankář Vitor Baia by se za příchod velkého „Mou“ na Nou Camp přimlouval. „Byl by tam dobrým trenérem, neboť má schopnost přizpůsobit se každé kultuře,“ tvrdí Baia, který působil v Barceloně tři roky a v sezóně 2003/2004 byl vyhlášen nejlepším brankářem UEFA.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Zakaboněný kouč Realu Madrid José Mourinho jako by přemýšlel, kam povedou jeho další kroky.

Článek

Mourinho po skončení letošní sezóny s největší pravděpodobností v Realu skončí, i když on sám se na toto téma nevyjadřuje. Jeho působení na San Bernabeu je však považováno za uzavřenou kapitolu. A to bez ohledu na to, zda získá s „bílým baletem“ španělský titul a jak s ním dopadne v Champions League.

Spekulací kolem Mourinhova budoucího angažmá se už vynořila spousta. Zvláště na ostrovech, kde vehementně kalkulují, že by mohl vystřídat Alexe Fergusona v Manchesteru United, anebo si prostě vyměnit role s Arsénem Wengerem.

Francouzský kouč do Realu, Mourinho do Arsenalu – to je podle anglických médií reálnější, než příchod portugalského trenéra na Old Trafford. Už třeba proto, že Ferguson rozhodně nebude chtít skončit po sezóně, v níž s mužstvem vypadl v Lize mistrů už v základní skupině. Ostatně, sedmdesátiletý sir sám prohlásil, že chce v Manchesteru minimálně ještě tři roky pokračovat.

Jose Mourinho z Realu Madrid se tváří nerudně poté, co si potřásl rukou s barcelonským Pepem Guardiolou.foto: Reuters Nyní se začalo dokonce spekulovat, že by Mourinho mohl časem přijít do Barcelony. „Je to nejlepší trenér na světě, i když jde o velice zvláštního člověka,“ nechal se slyšet někdejší gólman Katalánců Vitor Baia.

„Má ovšem výjimečný dar přizpůsobit se každé kultuře. Mourinho v Chelsea byl úplně jiný než v Portu. A v milánském Interu byl také úplně jiným typem trenéra, než jakým je teď v Realu. Jedno ho ale provází – na všech štacích byl úspěšný,“ doporučuje Baia katalánskému klubu svého krajana.

The Special One by se vrátil tam, kde vlastně s kariérou začínal. Na barcelonském Nou Campu před patnácti lety působil u trenérů Bobby Robsona a Louise van Gaala nejprve jako tlumočník a později jako asistent a získal tam také první trofeje.

Reklama

Související témata: