Hlavní obsah

Barcelona se střetne ve finále Španělského poháru s Bilbaem

Fotbalisté Barcelony si po roce znovu zahrají finále Španělského poháru. Ve středeční semifinálové odvetě doma porazili 2:0 Valencii a 25. května v Madridu vyzvou Athletic Bilbao. Trenér Pep Guardiola ve čtvrté sezóně na lavičce katalánského klubu dovedl své svěřence do dvanáctého soutěžního finále, jen jedno z nich přitom nebylo úspěšné.

Foto: Juan Medina, Reuters

Cesc Fábregas (vpravo) vstřelil Valencii první gól, vítězství Barcelony pak pojistil Xavi.

Článek

Barcelonu poslal na Nou Campu do vedení v 16. minutě Cesc Fábregas, který po Messiho pasu z vlastní půlky přehodil brankáře Diega Alvese. Šestadvacetiletý brazilský gólman však během prvního poločasu předvedl několik výborných zákroků.

Hráči Valencie si po přestávce dokázali vypracovat brankové příležitosti, ale Josého Manuela Pintu v domácí brance nepřekonali. Při výsledku 1:1 z úvodního zápasu by jim přitom stačila jediná branka k prodloužení. Ani domácím se dlouho nedařilo vstřelit pojišťovací gól. Výborný Diego Alves například dvakrát konečky prstů vytěsnil střely Lionela Messiho, kterému v prvním duelu dokonce chytil penaltu.

Čtvrt hodiny před koncem však dostal druhou žlutou kartu francouzský záložník Valencie Sofiane Feghouli a musel předčasně ze hřiště. "Barca" využila početní výhodu devět minut před koncem. Fábregas přistrčil míč Xavimu a dvaatřicetiletý středopolař trefil výstavní ranou horní růžek branky.

Bilbao rázně ukončilo tažení fotbalistů třetiligového Mirandésu. Úterní semifinálovou odvetu vyhrál baskický celek na svém hřišti 6:2 a s celkovým skóre 8:3 se probojoval po třech letech do finále Copa del Rey. V roce 2009 v boji o trofej podlehl Barceloně 1:4, v dlouhé historii datující se od roku 1902 získal pohár třiadvacetkrát.

"Je mi jedno, s kým se utkáme ve finále, pokud vyhrajeme. S Barcou máme špatnou zkušenost, ale dáme do toho všechno, co je v našich silách," prohlásil po utkání útočník Fernando Llorente, který postup podpořil dvěma góly. O výhře Bilbaa nebylo pochyb už po 22 minutách, kdy vedlo 3:0.

Mirandés na cestě do semifinále vyřadil tři prvoligové soky Villarreal, Santander i Espaňol. Další senzaci už nedotáhl. "Byla to nezapomenutelná zkušenost, všichni si to budeme pamatovat do konce života. Teď potřebujeme vyhrát ligu a postoupit," řekl kapitán Pablo Infante.

Španělský fotbalový pohár - semifinále, odvety
Bilbao - Mirandés (III.) 6:2
Branky: 72. a 75. Llorente, 11. Muniain, 14. Susaeta, 22. Aurtenetxe, 88. vlastní César - 57. a 86. Blanco. První zápas 2:1, postoupilo Bilbao.
Barcelona - Valencia 2:0
Branky: 16. Fábregas, 81. Xavi. První zápas 1:1, postoupila Barcelona.

Reklama

Související témata: