Hlavní obsah

Dopingovou razii v Itálii odnesli amatéři a doktoři

ŘÍM

Nejrozsáhlejší antidopingová razie v historii Itálie, která se ve středu dotkla i některých cyklistů na Giro d'Italia, skončila zabavením velkého množství dopingových látek. Mezi hříšníky uvízli především amatérští cyklisté, funkcionáři, doktoři a lékárníci, u závodníků na Giru se žádné zakázané látky nenašly.

Foto: swanky.tiki-lounge.com

Italská policie rozjela nejrozsáhlejší antidopingovou razii v historii Itálie

Článek

"Zajistili jsme mimo jiné růstové hormony, EPO a další dopingové preparáty ve velkém množství," vysvětlil policejní důstojník Stefano Orolano. Podle něho byl mezi zabavenými látkami i preparát s komerčním názvem NESP, za nímž se skrývá darbopoietin - vylepšená obdoba EPO. Látku nechvalně proslavily mimo jiné ruské běžkyně na lyžích na olympijských hrách v Salt Lake City.

Sedm stovek policistů se při razii zaměřilo na 138 osob, mezi nimiž bylo 15 profesionálních a 77 amatérských cyklistů a sedm atletů. Na Giru se prohlídka dotkla osmičky jezdců. "Byla to rutinní kontrola, stejně jako na Giru před třemi lety," popsal přepadovou prohlídku svého domu listu Gazzetta dello Sport Danilo di Luca ze stáje Saeco, jenž na Giru nestartuje a připravuje se na Tour de France.

Zkontrolovány byly i nemocnice

Bez výsledků skončila i návštěva policie v domech atletů Giuseppeho Gibiliska a Nicolly Vizzoniho. "Nemám co skrývat," prohlásil kladivář Vizzoni, stříbrný medailista z olympijských her v Sydney. Klidný zůstal i tyčkařský mistr světa Gibilisco. "Pokud to pomůže věci vyjasnit, jsem pro prohlídky," řekl.

Pozornost vyšetřovatelů se podle italských médií nyní soustředí více na amatérské sportovce, lékařské praxe a lékárny, prohledány byly i tři nemocnice. Rozsáhlé šetření se rozběhlo před osmi měsíci, kdy jeden z amatérských cyklistů za podivných okolností zemřel.

Reklama

Související témata: