Hlavní obsah

VIDEO: Messi je jako Michael Jordan, básnil Guardiola, když Argentinec přepsal historii

Granada

Zápas s Granadou mu stačil, aby dalším hattrickem přepsal historii fotbalové Barcelony. Pravda, i kluboví statistici museli Lionelu Messimu pomoci, protože neudržitelnému snajprovi ze čtyřicátých a padesátých let minulého století Césaru Rodríguezovi sebrali po přezkoumání historických záznamů dvě trefy. V úterní noci se mu čtyřiadvacetiletý božský Argentinec proto nejen vyrovnal, ale o dva góly ho překonal, neboť už má na kontě 234 branek. „Je Jordanem fotbalu,“ složil mu další z nečetných poklon kouč Barcelony Pep Guardiola.

Rekordní hattrick Lionela Messiho

 
Článek
Fotogalerie

Nikdo se mu už nemůže rovnat. Španělští fotbaloví statistici okamžitě propočetli, že Diego Maradona měl v Messiho věku na kontě jen 196 branek, brazilský zázrak Ronaldo dokonce pouze 153 gólů a že i opěvovaní kanonýři Johann Cruyff a Thierry Henry musí před Messim závistí blednout. Legendární Cruyff  totiž ve čtyřiadvaceti nasázel do soupeřových sítí 229 gólů, Henry o tři méně.

„Je nejlepší ve všech směrech, umí všechno, co má fotbalista umět a je přitom úplně jiný, než všichni ostatní. Podstatné ovšem je, že Messi to předvádí a potvrzuje každé tři dny," výstižně charakterizoval zázračného Argentince kouč Barcelony Pep Guardiolla poté, co jeho svěřenec nasázel Granadě osmnáctý hattrick a přepsal klubovou historii.

Samozřejmě že v tu ránu se na Messiho hrnuly nové a nové superlativy. Trenér Guardiola dostal dokonce na tiskové konferenci po utkání s Granadou otázku, zda je v jeho očích Messi stejným velikánem, jakým býval pod bezednými koši Michael Jordan.

Guardiola jako Phil Jackson

„V našem sportu ano. Jordan vévodil svému sportu, Leo tomuto. Oba ovládají svůj sport jako málokdo jiný v jeho dějinách," líbilo se Guardiolovi nadhozené přirovnání natolik, že vzápětí dodal: „Já jsem proto Phil Jackson!"

Narážel tím na legendárního baketbalového trenéra , který v NBA šestkrát triumfoval s Chicago Bulls v čele s Michaelem Jordanem a pětkrát s Los Angeles Lakers,  což se nikomu jinému v historii amerického profesionálního sportu nepovedlo.

Pochopitelně že šlo pouze o bonmot, protože všechno se točilo a točí kolem Messiho, který má v této sezóně na kontě už 54 branek.

„Jestliže bude tímto tempem pokračovat, nastřílí tolik gólů, že už ho nikdo nikdy nepřekoná.  Proto je mi upřímně líto všech, kdo se ho snaží sesadit z trůnu. On je úplně jiný než ostatní. Nejen velký fotbalista, který se jednou stane největším v celé fotbalové historii, ale i psychicky obrovsky silný a odolný hráč," vykládal Guardilo, v čem tkví Messiho velikost a genialita.

Messiho barcelonské góly
španělská liga153
Champions League49
Španělský pohár19
Španělský Superpohár8
Superpohár UEFA1
mistrovství světa klubů4

Reklama