Hlavní obsah

Barcelona - Real Madrid 1:2VIDEO: Bílý balet kraloval v Barceloně. Ronaldo skóroval, Messiho Real uhlídal

MinutaMin. Tým Hráč Akce
17. Khedira 0 : 1
70. Sánchéz 1 : 1
73. Ronaldo 1 : 2
Záznam online reportáže

Barcelona
Aktualizováno

Real Madrid kráčí k titulu španělského mistra. Až v šestém vzájemném zápase v této sezóně porazil Barcelonu, a to v tom zatím nejdůležitějším. Výhrou 2:1 se dostal čtyři kola před koncem La Ligy do sedmibodového vedení. Barcelona pláče, protože její domácí vítězná éra zřejmě končí.

Barcelona - Real Madrid 1:2

 
Článek
Fotogalerie

Vyprodaný Nou Camp přivítal oba týmy úžasným choreem na všech tribunách, jemuž vévodil obří nápis: Jsme a budeme. V pořadí 219. El Clásico mělo tradičně skvělou atmosféru. Nakonec ale jásali fanoušci madridského bílého baletu.

Khedira zchladil tribuny

Barcelona začala před devadesáti tisíci diváků svojí tradiční kombinací krátkých přihrávek, na niž byl Real výborně připraven a dokázal ji narušit v pravý čas. Dopředu pak vyrážel kolmými pasy a po jedné z rychlých akcí a hlavičce Cristiana Ronalda se musel Valdés pořádně natáhnout, aby míč vyškrábl zpod břevna na roh. Domácí odpověděli bleskovým kontrem, na jehož konci byla Messiho přihrávka na Daniho Alvése, jehož šanci zmařil Casillas včasným vyběhnutím. Krátce na to pak Iniestova patička skončila nad břevnem.

Tříčlenná obrana Barcelony, z níž se Alvés vysunul na pravé křídlo, měla s útoky soupeře stále větší problémy. Když se ke střele dostal Benzema, Valdés znovu musel ukázat svoje kvality. Po čtvrt hodině bílý balet udeřil. Di María zahrával roh z pravé strany, Pepe vyhrál hlavičkový souboj s Adrianem, Valdés míč jen vyrazil před sebe, ale Puyol ho chtěl místo odkopu pokrýt a Khedira balón doslova protlačil do sítě.

Barcelona zvýšila obrátky, takže nepřesný pokus Ronalda byl na dlouho jedinou střelou hostí. Po necelé půlhodině přišla obrovská šance domácích. Messi vysunul Iniestu, ale jeho střelu Casillas se štěstím vyrazil rukou těsně vedle tyče. Tlak Barcelony sílil, přišpendlila Real k jeho šestnáctce, ale hosté si v nejtěžších okamžicích nekomplikovali život a nestyděli se za dlouhé odkopy. Do další nebezpečné akce se dostali krátce před půlí, když Özil vypíchl míč Messimu, přesprintoval téměř celé hřiště, ale jeho přihrávku na nabíhajícího Benzemu vystihl Mascherano.

Real odolával i po přestávce

Po změně stran pokračoval tlak Barcelony, ale obranný blok Realu odolával a opět zachytil spoustu přihrávek. Když se přeci jenom dostal dvakrát do slibné pozice Tello, nemířil přesně. Madridští, čekající na svoji šanci k brejkům, zaútočili nebezpečně jen jednou, ale Cristiano Ronaldo byl při výpadu za domácí obranu v ofsajdu. Barcelona dlouhé minuty marně hledala mezery v pružné obraně soupeře. Kombinovala kolem šestnáctky, ale do ní se nedostala. Messi to zkusil za její hranicí, dělovku však zblokoval Pepe.

Real se nemohl dostat přes půlící čáru. Jen se mu občas podařilo k ní vytlačit barcelonský válec. A když už se podařilo odkopem najít osamoceného Benzemu, ten buď neměl komu přihrát, nebo ke spoluhráči míč nedostal přes Puyola. Nou Camp jen zahučel, když při dalším obléhání madridského vápna vypálil Xavi z osmnácti metrů a míč o pár centimetrů minul tyč. Casillas by na něj nedosáhl.

Xavi vzápětí opustil trávník a přišel na něj Sánchez. Kouč Barcelony Guardiola možná ani netušil, jak geniální to byl tah. Při další drtivé vlně Barcelony pálil v 70. minutě Tello, Casillas jeho střelu vyrazil před Alcántaru, ale zázračně dosáhl i na jeho dorážku. Na Sánchezovu však už neměl šanci. Jenže Nou Camp po výbuchu nadšení za tři minuty zase ztuhl. Özil našel při bleskovém ataku Cristiana Ronalda, ten se lehce zbavil Mascherana a obhodil vyběhnuvšího Valdése a svým 42. gólem v této sezóně se znovu ujal vedení v tabulce střelců La Ligy, o jednu trefu před Messiho.

Sejdou se znovu ve finále Ligy mistrů?

Na trávníku se začalo jiskřit a sudí Mallenco sahal stále častěji pro žlutou kartu. Real v poslední desetiminutovce propásl obrovskou šanci k pojištění tří bodů. Ve čtyřech šel na tři bránící domácí hráče, ale Benzema ukvapeně místo přihrávka na volné spoluhráče pálil do náruče Valdése. Real se v samém závěru nastěhoval k šestnáctce domácích, ale z jednoho trestného kopu, za faul Mascherana na Ronalda ani ze dvou rohů nic nevytěžil. Už v nastavení Cristiano Ronaldo dostal před branku skvělou přihrávku od Higuaína, ale zblízka přestřelil.

Až opadnou tradiční vášně po El Clásiku, soustředí se oba týmy na odvety semifinále Ligy mistrů. Real bude doma likvidovat jednobrankový náskok Bayernu a Barcelona stejné manko z duelu na trávníku Chelsea. Oba španělští giganti by se mohli potkat ve finále Ligy mistrů, v této sezóně by to bylo posedmé...

Španělská liga, 35. kolo
Barcelona - Real Madrid 1:2on-line
Branky: 71. Sánchez - 17. Khedira, 73. Ronaldo.
Další zápasy: Gijón - Vallecano 2:1 (18. Sangoy, 78. Bilič - 51. Labaka), Mallorca - Zaragoza 1:0 (33. Víctor), FC Sevilla - Levante 1:1 (21. Negredo - 28. Kone).

Reklama

Související témata: