Hlavní obsah

VIDEO: Odcházím šťastný, loučí se Guardiola po čtyřech letech s Barcelonou

Aktualizováno

Pep Guardiola opouští po čtyřech letech lavičku fotbalistů Barcelony jako historicky nejúspěšnější kouč klubu. S fanoušky i hráči se definitivně rozloučil finálovým triumfem 3:0 ve Španělském poháru nad Athletikem Bilbao a po zápase prohlásil, že z klubu odchází spokojený a věří, že za sebou zanechal dobré vzpomínky.

Guardiolovo 4leté působení v Barce v 5 minutách

 
Článek

Guardiola si s "Blaugranas" potěžkal už čtrnáctou trofej a vyrovnal tak rekordní zisk Johana Cruyffa; slavný Nizozemec na to však potřeboval dvojnásobný počet roků. "Vyhrát tolik trofejí za čtyři roky je velice náročné, takže jsme velice spokojení," citovaly kouče webové stránky klubu.

"Odcházím šťastný, zvlášť protože jsem byl součástí procesu, který začal už přede mnou a se mnou ani neskončí. Jsem přesvědčený, že jsme za sebou zanechali dobré vzpomínky. Že lidi budou říkat, že tito hráči hráli skvělý fotbal. Naše část cyklu byla skvělá," hodnotil Guardiola.

Jednačtyřicetiletý kouč předá pozici svému dosavadnímu asistentovi Titu Vilanovovi a věří, že úspěchy mohou pokračovat. "Tento tým nekončí, základy jsou postavené. Nic jsme nevynalezli, jen jsme nechali každého, ať prosazuje své nápady. Nechávám tu něco za sebou pro ty, kdo přijdou na mé místo," řekl.

Letošní sezónu považuje za nejlepší

Guardiola ocenil i finálového soupeře z poháru Bilbao, které nezlomily ani tři inkasované branky v úvodní půlhodině. "Jsem velkým fanouškem Athletiku a jeho přístupu, je to tým, který se nikdy nevzdává. Jsou jedním z nejpozoruhodnějších týmů, které proti nám v této sezóně hrály," ocenil hráče Marcela Bielsy.

I přes druhé místo ve španělské lize a semifinálovou porážku v Lize mistrů s Chelsea považuje Guardiola právě skončený ročník za nejlepší. "Zlepšili jsme se takticky. V prvních sezónách to byly samé ohňostroje, čistě energická hra. K tomuto ročníku jsme přistoupili víc analyticky a jsem přesvědčený, že tento tým bude časem ještě lepší," řekl předtím, než se v tiskovém centru dočkal potlesku vestoje během svého odchodu.

S trenérem, který si chce kvůli únavě dát od fotbalu nejméně roční pauzu, se těžko loučili i hráči. "Myslím si, že to pro něj nemohlo skončit lépe. Letos jsem nenahrál zrovna tolik, kolik bych si představoval, ale jsem hrdý na to, že jsem tu s ním mohl čtyři roky být. Jsem hrdý na všechno, co mě naučil," řekl obránce Gerard Piqué agentuře EFE.

Reklama

Související témata: