Hlavní obsah

Barcelona chce s novým koučem sesadit Real ze španělského trůnu

Snaha Barcelony sesadit po roce ze španělského trůnu úhlavního rivala Real Madrid, debut nástupce Josepa Guardioly na lavičce Katalánců Tita Vilanovi či pokračování rekordních střeleckých manévrů mezi "nezastavitelnými" hvězdami Lionelem Messim a Cristianem Ronaldem. Španělská fotbalová liga, která startuje o víkendu, slibuje mnoho lákadel a ústřední roli v tom znovu mají hrát dva dominantní kluby.

Foto: Sport.cz

José Mourinho, kouč fotbalistů Realu Madrid, slavil s "Bílým baletem" titul. Podaří se mu ho obhájit?

Článek

"Bílý balet" v minulé sezóně ve velkém stylu utnul tříleté kralování Barcelony a při svém triumfálním tažení soutěží překonal několik milníků. Jako první dosáhl v jedné sezóně na magickou hranici 100 bodů, nastřílel rekordních 121 branek a v 38 kolech si připsal pouhé dvě prohry.

"Tato čísla zůstanou zapsaná v historii dlouho. Každý ví, že v nové sezóně to bude těsný souboj dvou nejlepších týmů na světě," řekl kouč Realu José Mourinho, jenž v minulé sezóně konečně našel recept na Barcelonu a dokonce ji se svým týmem zdolal v klíčovém duelu na Nou Campu.

"Bílý balet" věří, že na trůnu vydrží. "Tenhle tým je pohromadě tři roky, navzájem jsme se lépe poznali a díky tomu šly nahoru výkony celého mužstva. Jsme mnohem lepší než před dvěma sezónami a chceme překonat to, co jsme dokázali v minulé sezóně," vyhlásil sebevědomě brankář Iker Casillas.

Barcelonu povede nový kouč

Katalánci ale touží získat ligový primát zpět. Fanoušci s napětím očekávají, jak se týmu povede bez hlavního strůjce úspěchů kouče Guardioly. Populární trenér, který během čtyř sezón dovedl Barcelonu ke 14 trofejím, opustil lavičku a místo zaujal dosavadní asistent Vilanova.

Jeho nedělní debut proti San Sebastianu je hlavní událostí prvního kola. "Všechny oči jsou upřeny na něj. Je to nový trenér, ale je tu s námi už několik let a je důležitou součástí našeho úspěchu," podotkl záložník Javier Mascherano.

Katalánci chtějí napravit smolné jaro. Real je připravil o titul, v Lize mistrů vypadli v semifinále s Chelsea a sezónu částečně zachránili až triumfem ve Španělském poháru. "Jsme zklamaní, že jsme minulou sezónu zakončili prohrami s Chelsea a s Realem na Nou Campu. Ale teď začínáme od nuly a chceme se vrátit na první místo," vyhlásil Messi.

Střelecké dostihy megahvězd

Jeho střelecké dostihy s hvězdou Realu Ronaldem se už staly nedílnou součástí soupeření mezi oběma kluby. Messi dal v minulém ligovém ročníku 50 gólů a celkově nasázel v 60 zápasech za Barcelonu v uplynulé sezóně rekordních 73 branek. Ronaldo zaznamenal v La Lize 46 přesných tref, o šest více než při svém předchozím rekordu v předminulé sezóně.

Oba kanonýři slibují velká představení i v nadcházejícím ročníku. "Každou sezónu začínám s cílem překonat to, co jsem dokázal předtím. Doufám, že mám ještě rezervu pro zlepšení," podotkl Argentinec Messi.

Oba hlavní favorité vstoupí do nového ročníku prakticky v totožných sestavách. Pro Barcelonu je vzpruhou návrat uzdraveného kanonýra Davida Villy, do obrany přišel reprezentant Jordi Alba. Ligu úřadujících světových a evropských šampiónů tentokrát velké přestupy minuly, což je způsobeno i ekonomickými problémy některých klubů. Finanční potíže již delší dobu trápí například slavnou Valencii.

Přehled některých zajímavých přestupů ve španělské lize:
JménoOdkudKamCena (v miliónech eur)
Jordi AlbaValencieFC Barcelona14
Sergio CanalesReal MadridValencie7,5
Carlos VelaArsenalSan Sebastian3,8
Fernando GagoReal MadridValencie3,5
Aritz AdurisValencieBilbao2,5
Joan CapdevilaBenfica LisabonEspaňol Barcelona0,4
Emre BelözogluFenerbahce IstanbulAtlético Madridvolný hráč
Carlos MarchenaVillarrealLa Coruňavolný hráč
Theofanis GekasSamsunsporLevantevolný hráč

Reklama

Související témata: