Hlavní obsah

Plzni mohla ubýt starost, jenže Atlético ostrostřelce Falcaa neprodalo. Ani za víc než miliardu

Madrid

Patří mezi nejlepší kanonýry planety, před pár dny sestřelil hattrickem v Superpoháru Chelsea a na fotbalovém trhu je žádaným zbožím. Chybělo málo a kolumbijský útočník Radamel Falcao odešel z Atlétika Madrid. Obrana Viktorie Plzeň mohla mít ve skupinové fázi Evropské ligy o starost méně, jenže madridský klub zariskoval a svou hvězdu neuvolnil. Zájem přitom měla „velká čtyřka“ movitých klubů.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Radamel Falcao z Atlétika Madrid vstřelil v Superpoháru Chelsea tři góly.

Článek

Generální ředitel Atlétika Madrid Miguel Ángel Gil Marín potvrdil, že Falcaa chtěly na konci letního přestupního období získat celky Manchesteru City, Chelsea, PSG a také Anži Machačkala. Šestadvacetiletý hráč však nakonec zůstal v hlavním městě Španělska a na podzim bude strašit mimo jiné i plzeňskou obranu. Západočeši totiž narazí na obhájce trofeje v základní skupině Evropské ligy.

Atlético odolalo vábení velkých peněz, odolalo i nabídkám ve výši 50 miliónů eur (v přepočtu přes 1,2 miliardy korun). Gil Marín přitom tvrdí, že rozhodnutím neprodat Falcaa dost zariskoval. Atlétiko trápí vysoké dluhy ve výši 350 miliónů eur a případný přestup kolumbijského snajpra mohl klubu přinést značnou finanční injekci. „Byl to velký risk. Stačí se podívat na to, co se stalo letos v létě. Každý tým se snažil prodat velká jména, všichni chtějí přežít," míní funkcionář Atlétika.

La Liga je nemocná

Španělské lize prý reálně hrozí odliv hvězd, vyjma těch, které hrají za Barcelonu a Real Madrid. Také prodej Falcaa prý bude nevyhnutelný. „S příchodem lidí z Kataru nebo Ruska si mohou hráči vyjednat pohádkové smlouvy. Budou hrát v Číně, za Paříž St. Germain nebo v Manchesteru City. Hráči si vždycky myslí, že jejich kariéra bude krátká," uvedl Gil Marín.

Propast mezi dvojicí španělských gigantů a dalšími týmy se má ještě zvýraznit. La Liga trpí nespravedlivým rozdělením příjmů za televizní přenosy, na což doplácejí malé kluby. Ty mají problém přežít. „Osmnáct klubů se nemůže spokojit se zbytky. Jsem si jist, že Real Madrid nebo Barcelona letos opět zvítězí s náskokem 30 bodů před třetím týmem. Liga, v které získá mužstvo 100 ze 114 bodů, je nemocná," dodal generální ředitel Atlétika Madrid.

Reklama

Související témata: