Hlavní obsah

VIDEO: Už na něho nepískejte, apeloval Ronaldo na fanoušky, aby nechali Mourinha na pokoji

Madrid/Praha

Na nějaký čas si "Mou" fanoušky Realu Madrid usmířil. Gólmana Casillase vrátil do brány, jeho svěřenci osmifinálovou odvetu španělského Královského poháru nad Celtou Vigo vyhráli 4:0 a do čtvrtfinále postoupili, přesto diávci na San Bernabéu na trenéra Josého Mourinha zase pískali. Dokonce tak, že ho opěvovaný a nekonečným aplausem vzývaný autor hattricku Cristiano Ronaldo bránil a diváky prosil, aby už nechali kouče na pokoji a přestali na něho hvízdat. „Je to skvělý profesionál a pískáním ničemu nepomůžete,“ vzkázal fanouškům Realu.

Ronaldův hattrick proti Vigu.

 
Článek
Fotogalerie

Má to údajně nahnuté. Sázkové kanceláře ve Španělsku už dokonce vypisují kursy, zda bude Mourinho na lavičce Realu i v příští sezóně, byť má s královským klubem podepsanou smlouvu až do roku 2016. Kdyby ji prezident Pérez předčasně ukončil, musel by kontroverznímu portugalskému kouči vyplatit odstupné ve výši 20 miliónů eur. I tuto klauzuli si nechal „Mou" do smlouvy zakotvit, když ji prodlužoval.

Celé San Bernabeu má Mourinha dost

Nadrobil si to sám... Výsledky v lize, ve které figuruje Real až na třetí příčce s šestnáctibodovou ztrátou na vedoucí Barcelonu, zásahy do sestavy, v níž v předchozích třech zápasech nezůstalo místo pro madridský idol Casillase, kterého mimochodem nechal sedět mezi náhradníky naposledy Del Bosque v roce 2002. Postojem a invektivami vůči některým hráčům, ale i přístupem k fanouškům, s nimiž má v této sezóně permanentní potíže, samozřejmě také.

I proto ho má publikum na San Bernabeu dost. A nic na tom nemění, že kontroverzní a mnohdy až přespříliš arogantní „Mou" je skutečně výjimečný a jeho úspěchům se v současnosti nikdo nevyrovná. Ostatně, Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS) ho opět vyhlásila nejlepším klubovým trenérem loňského roku. Dokonce už počtvrté, což se nepovedlo ještě nikomu.

Do Curychu neletěl, šel na trénink syna

Jenže na pondělní slávě v Curychu, kde Messi přebíral Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa, se Mourinho podobné pocty nedočkal a nejlepším trenérem světa se nestal. Kouč španělské reprezentace Del Bosque ho trumfl...  Zřejmě i proto Mourinho do Švýcarska neletěl, i když z Madridu startoval speciál, na jehož palubě seděl prezident Realu Pérez a pět hráčů bílého baletu. „Mou" ovšem zůstal doma a raději sledoval trénink svého syna, což mu klubový boss hodně zazlíval.

Zazlívá mu ovšem i další věci, byť se navenek tváří, že vztahy mezi nimi jsou dál ideální. Rošády se sestavou a vyhnání Casillase z brány především. Ostatně, i fanoušci nesli při prvním letošním ligovém zápase se San Sebastianem krajně nelibě, že se jejich idol působící v Realu od roku 1989 neobjevil mezi tyčemi. Ohlušující pískot málem zbořil San Bernabeu...

Mourinho sice argumentoval tím, že náhradník Adán je v lepší formě, ale nikomu nevymluvil, že šlo o pouhou demonstraci síly. Casillas se totiž odvážil Mourinha kritizovat. Podobně jako Sergio Ramos, který dokonce trenérovi vmetl do tváře: „Nikdy si nehrál fotbal!"

Ve středečním pohárovém osmifinále proti Celtě Vigo už Mourinho Casillase zase postavil a ochozy se otřásaly zase. Nadšením, že jejich idol je zpátky. „Iker, iker," prozpěvovali fanoušci, ale na Mourinha pískali dál.

Ronaldo: Můžeme zažít velmi dobrý rok

Dokonce tak, že se ho po vítězném duelu musel zastat Cristiano Ronaldo, který hattrickem zajistil Realu výhru a postup. „Chápu, že lidé nejsou z některých jeho rozhodnutí šťastní, ale on je šéfem. A hlavně skvělým profesionálem, který se snaží dělat svou práci co nejlépe," hájil Ronaldo svého krajana.

„Fanoušci by ho měli podpořit a nikoli na něho pískat, protože my hráči samozřejmě na hřišti cítíme a vnímáme, že publikum za ním nestojí. Naši příznivci by se měli chovat úplně opačně - podpořit nás, protože společně můžeme zažít ještě velmi dobrý rok. Můžeme přece vyhrát Královský pohár a Champions League a to by něco znamenalo," rozpovídal se Ronaldo, který vstoupil do letošního roku ve skutečně báječné formě.

Dva góly do sítě Realu Sociedad v prvním ligovém střetnutí po Novém roce a hattricku v osmifinále se Celtou Vigo to dokumentují.  I proto je dost dobře možné, že jeho apel na fanoušky zabere a ti dopřejí Mourinhovi alespoň na nějaký čas klid.

Reklama