Hlavní obsah

Mourinha čekal 600. zápas, jedovatý však byl jako arsen. A nejen na Di Maríu, jemuž vyčetl milióny

Madrid/Praha

Měl by si večerní čtvrtfinále Královského poháru s Valencií užívat, neboť usedne na lavičku k jubilejnímu šestistému soutěžnímu zápasu, namísto toho má kouč madridského Realu José Mourinho hlavu jako věrtel. Z bídných výkonů „Bílého baletu“, který ve španělské lize ztrácí na vedoucí Barcelonu už osmnáct bodů, z marasmu, do něhož jeho mužstvo upadlo, ze vztahů s hráči, na něž sázel a s nimiž loni dokráčel k titulu. Sobotní bezgólovou remízou na hřišti poslední Osasuny všechno vygradovalo. „Líbil se mi výkon i přístup mého týmu, nemám kritických připomínek,“ sarkasticky utrousil „Mou“, i když v šatně byl k hráčům jedovatější než arsen.

Foto: Sport.cz

Příteli, dost možná, že tě u Citizens vystřídám, možná dumá José Mourinho (vpravo) při objetí s Robertem Mancinim.

Článek
Fotogalerie

Španělska už má plné zuby, i když nahlas to samo sebou nevyslovil. A některých hráčů také, protože má pocit, že ho zklamali a zradili. Özil, Benzema, Ramos, Casillas, teď si k nim Mourinho přiřadil i Argentince Di Maríu.

Mou se cítí zrazen

„Dokud jsi vydělával málo peněz, hrál jsi hodně a dobře. Teď bereš hodně, ale hraješ málo a špatně," pustil se podle svědectví vyneseného z kabiny Realu navztekaný trenér do argentinské hvězdy po zápase v Pamploně. Přitom Di María byl Mourinhovým chráněncem a kouč se moc a moc zasazoval, aby mu klub vylepšil finanční podmínky. Teď se „Mou" cítí zrazen, neboť argentinský technik neodvádí výkony, jakých je schopen.

Mourinhova cesta k 600. zápasu
Benfica Lisabon11
Unioao Leira20
FC Porto127
Chelsea185
Inter Milán108
Real Madrid148
Započteny jsou soutěžní zápasy v lize, domácích a evropských pohárech.

Di María však není jediným hráčem, k němuž má Mourino výhrady a na nichž si vylévá svou frustraci. Real tápe, nedaří se mu, obhajoba titulu je ztracena, takže jedinou možností, jak zachránit zpackanou sezónu, je úspěch v Královském poháru a pochopitelně v Lize mistrů. Problém je však v tom, že v její vyřazovací části narazí už v únoru na Manchester United, který je rozjetý a dominuje anglické Premier League.

Přijde den, kdy se vrátím, vzkázal v poselství

Mourinho si to pochopitelně uvědomuje, což ostatně při poslední návštěvě na ostrovech, kde si byl Fergusonův tým na vlastní oči obhlédnout, nijak netajil.  A možná, že právě na Old Trafford se v něm rozhořely znovu naplno vzpomínky na působení v anglickém fotbale a touha po návratu.

Ostatně, ve videoposelství k 150. výročí vzniku anglické Fotbalové asociace se jí netají. „Byl jsem ještě velmi mladým trenérem, když jsem opustil Portugalsko a přišel do Anglie, ale lepší místo jsem si nemohl vybrat a zkušenost udělat. V Anglii cítíte skutečnou vášeň pro fotbal. To prostě není jen o vášni pro klub, ale hlavně o vášni pro fotbal," rozpovídal se Mourinho, který na angažmá v Chelsea nemůže zapomenout.

„Mám na Anglii skvělé vzpomínky, miloval jsem ji od prvního do posledního dne. Nelituji přitom dne, kdy jsem odešel, protože v Itálii i Španělsku jsem měl to štěstí, že jsem si užil úspěchů.  Jenže anglický fotbal pro mě znamená hodně. Každý by si ho měl zažít, protože je to zvláštní pocit. Proto vím, že se jednoho dne vrátím," vzkázal na ostrovy Mourinho.

Angažmá v Arsenalu? Vyloučeno!

Samozřejmě se začalo okamžitě spekulovat, zda to bude už v létě. Mou má sice s Realem smlouvu až do roku 2016, ale není vyloučeno, že na San Bernabeu skončí předčasně. Otázkou je, do kterého z anglických klubů zamíří.

Arsenal všichni experti předem vylučují, na čemž by údajně nic nezměnilo, ani kdyby třeba Arséne Wenger už dnes prohlásil, že v létě u Gunners skončí. „Mourinho není zvyklý pracovat v klubu s omezeným rozpočtem. A navíc by ho určitě odradila i nejistota, zda se Arsenal vůbec kvalifikuje do příštího ročníku Ligy mistrů," soudí fotbaloví odborníci.

S Manchesterem United je sice jeho jméno hodně spojováno, ale když Alex Ferguson v novoročním rozhovoru prohlásil, že chce na Old Trafford ještě dva tři roky vydržet, dostaly i tyto spekulace vážné trhliny.

Návrat do Chelsea už není utopií

Zbývá tedy Manchester City, jenž sice pod vedením Manciniho získal v loňské sezóně mistrovský titul, ale v Champions League už druhým rokem vyhořel, a pochopitelně Chelsea.

Návrat na Stamford Bridge není totiž zdaleka takovou utopií, jak se mohlo ještě před časem zdát. Zvláště kdyby nevyšly námluvy ruského majitele Blues Abramoviče s exbarcelonským koučem Guardiolou, který má údajně blíž do Bayernu Mnichov než do některého z anglických klubů.

Vyhrocené vztahy mezi Mourinhem a Abramovičem se už obrousily, Španěl Benítez má navíc smlouvu jen do léta, na tři skvostné sezóny pod charismatickým Mou se v Londýně také nezapomíná. Fanoušci tedy rozhodně ne, což dávají v posledních týdnech transparenty i popěvky najevo.

To všechno je ale zatím budoucnost. Mourinho, který během trenérské kariéry získal už dvacet titulů a primátů v Portugalsku, Anglii, Itálii a Španělsku a jenž vyhrál Ligu mistrů, stejně jako Pohár UEFA, teď musí myslet na první večer pohárové čtvrtfinále s Valencií.  V Královském poháru se mu totiž nabízí jedna ze dvou možností, jak ještě s Realem zachránit zpackanou sezónu.

Reklama

Související témata: