Hlavní obsah

OBRAZEM: Ani Messi, ani Ronaldo. Francouzský mladík Varane se stal hrdinou El Clásica

Ani hvězdný Messi, ani domácí idol Ronaldo! Devatenáctiletý francouzský mladík Raphael Varane se stal hrdinou prvního letošního El Clásica. Pro fanoušky domácího „Bílého baletu“ tedy určitě, neboť devět minut před koncem ostře sledovaného pohárového duelu vyrovnal a uchoval Realu naději pro odvetu 27. února na Nou Campu. „Jsem se svým výkonem spokojený, protože obstát proti Barceloně je vždy velice těžké. Ale zvládl jsem to, když mně hned po zápase gratuloval jak prezident klubu, tak i trenér Mourinho,“ liboval si v rozhovoru pro Canal Plus Varane.

Foto: Juan Medina, Reuters

Zklamaného Lionela Messiho (vlevo) uklidňuje Xabi Alonso z Realu.

Článek
Fotogalerie

Ve zdecimované a hodně improvizované sestavě byl Real na pokraji klinické smrti. V prvním semifinále Královského poháru prohrával ve svém chrámu na San Bernabeu po trefě Fábregase ještě deset minut před koncem 0:1 a jeho naděje na úspěch v domácím poháru notně devalvovaly. Zvláště, když si Barcelona připravovala šance, které ovšem vytrvale zahazovala.

Roura: Real dokázal, proč je Realem

„Nebudu mluvit o tom, že jsme byli za jejich neproměňování ztrestáni, i když pravdou je, že vedení jsme si mohli pojistit. Remíza na Bernabeu je vždy dobrá. Zvláště, když nás čeká ještě odvetný zápas doma," kupodivu svým svěřencům nic nevytýkal asistent Jordi Roura, který mužstvo vedl místo Vilanovy a z lavičky jen bezmocně přihlížel, kolik příležitostí Pedro, Fábregas či Messi spálili.

"Navzdory mnoha absencím Real ukázal, že je silným mužstvem. Ti, co dnes nastoupili, prokázali, proč je Real Realem," oceňoval výkon domácího celku.

Bez zraněného gólmana Casillase, místo něhož dostal v bráně přednost odchovanec Realu Diego López narychlo koupený ze Sevilly, ale hlavně bez Ramose, Pepého a spol. měli domácí v obraně problémy, ale ustáli je, aby sami udeřili deset minut před koncem. Pravdou ovšem je, že i oni už předtím promarnili několik příležitostí ke srovnání skóre.

Varane si liboval i prosil

„Varane má můj velký respekt, protože odehrál skvělý zápas," chválil mladého Francouze, který se postaral o vyrovnání, trenér José Mourinho.

„Jeho hlavička nás drží při životě. Vedl si skvěle, protože je hráčem, který málokdy selže. I proto je pro nás tak významný," přidával do kamer Canal Plus viceprezident a někdejší slavný hráč Realu Emilio Butragueño.

„Jsem spokojený s tím, co jsem předvedl a toužím takto pokračovat dál. Jen bych nechtěl, aby na mě byl vyvíjen přespřílišný tlak," prosil devatenáctiletý francouzský mladík, jenž se stal hrdinou prvního letošního El Clásica, když Özilův centr proměnil ve vyrovnávací gól.

Zapalovač, skandování i Messiho proplesknutí

To provázelo několik excesů domácích fanoušků, na něž si hráči Barcelony stěžovali. Na trávník třeba přiletěl zapalovač, který sice nikoho netrefil, ale Piqué ho donesl ukázat rozhodčímu, na Brazilce Dani Alvese se snášely rasistické urážky, na adresu Messiho zase část diváků soustavně skandovala: „Messi, nic moc!"

Sám Messi pak byl hodně napružený, když ho domácí Arbeola popleskal po tvářích.

"Byl to každopádně vzrušující zápas, v němž můj tým odvedl skvělou práci. Ještě budeme mít čas semifinále otočit," lakonicky glosoval první semifinálovou partii Královského poháru domácí kouč José Mourinho.

Reklama