Hlavní obsah

Doping i ve španělském fotbalu: Kupovali ho lékaři, přiznal bývalý prezident San Sebastianu

San Sebastian

Dopingem není zřejmě prolezlá jen cyklistika a jiné vytrvalostní sporty, zakázané substance se totiž užívaly i v prvoligové soutěži momentálně nejsilnější fotbalové země, tedy ve Španělsku. Alespoň to tvrdí bývalý prezident San Sebastianu Iňaki Badiola.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

I ve španělském fotbalu se užívaly zakázané látky.

Článek

Za jeho vedení klub v roce 2008 vyhodil dva lékaře Eduarda Escobara a Antxona Gorrotxategiho, protože podle Badioly klubová generalita zjistila, že v předchozích šesti letech doktoři nakupovali produkty, které byly na seznamu zakázaných látek.

„V roce 2008 naše vedení veřejně zkritizovalo doktory Eduarda Escobara a Antxona Gorrotxategiho, protože během šesti let před naším nástupem (za prezidentů Jose Luis Astiazarana, Miguela Fuentese a Juana Larzabala) vydávali platby za látky, které byly klasifikovány jako doping," cituje bývalého prezidenta Eurosport.

Hráče nejmenoval

Za jeho vlády ale prý žádní hráči s vědomím klubu podpůrné prostředky neužívali. „Za mého působení mezi lety 2008 a 2009 se žádné zvláštní medicínské praktiky neprováděli. Ale udělali jsme si audit o tom, co se dělo v předchozích šesti letech," dušoval se Badiola.

Jména hráčů, kteří zakázané substance užívali, však odmítl prozradit s tím, že konkrétních jmen se on a jeho spolupracovníci nedopátrali.

„Žádná jména nebyla zmíněna, naše vyšetřování nebylo namířeno proti hráčům, ale proti lékařům. Podle mě nemusí být ve fotbale doping tak nutný jako v cyklistice. Uspět lze určitě i bez něj. Panuje ale velmi tvrdá konkurence a jde o velké peníze, svádění k tomu dostat z možností fotbalisty maximum může být veliké," připouští bývalý první muž San Sebastianu.

„Systém je velmi chabě regulován, doping je o dost napřed s doktory, kteří ho umí perfektně zamaskovat. Dělají se testy moči, které však neodhalí EPO, což naznačuje nechuť a neochotu fotbal očistit," dodal Badiola.

Reklama

Související témata: