Hlavní obsah

Holubcová MS zakončila pátým místem

CHANTY MANSIJSK

Pátým místem v závodu na 12,5 kilometru s hromadným startem završila Kateřina Holubcová své skvělé výsledky na biatlonovém mistrovství světa v ruském Chanty Mansijsku. Česká reprezentantka doběhla v dnešním posledním závodu sezóny se ztrátou 35 sekund na domácí vítězku Albinu Achatovovou.

Foto: ČTK

Česká biatlonistka Kateřina Holubcová.

Článek

Ze čtyř individuálních vystoupení dokázala Holubcová na Sibiři vytěžit dvě medaile: historické zlato ve vytrvalostním závodu na 15 kilometrů a bronz ve sprintu; jejím nejhorším výsledkem byla osmá pozice ve stíhačce. V konečném pořadí Světového poháru skončila Holubcová osmá.

Dnes ze čtyř zastávek na střelnici netrefila terč jen jednou při druhé ležce. Minelu v závodě přisoudila Holubcová vlastní chybě. "Byla to poslední rána, zmáčkla jsem spoušť moc pozdě. Moje chyba," přiznala, aniž by přemítala nad tím, zda ji trestné kolečko stálo medaili.

Z poslední střelnice vybíhala sedmá, ale ještě před vjezdem na stadion za sebou nechala Slovenku Martinu Halinárovou a Němku Katju Beerovou.

"Měla jsem z toho tempa strach, mám raději intervalové běhy, kde si sama určuji tempo. Tady se musím podřizovat jiným, ale až na první dva okruhy, kdy jsem se trápila, to ušlo. V posledním kole se mi už běželo dobře, pokud tedy odmyslím zimu a únavu," řekla po své posledním vystoupení na MS.

Z pátého místa byla šťastná. "Měla jsem obavy z běhu. Ráno jsem byla dost hotová, když na teploměru bylo minus 22 stupňů,"  řekla Holubcová s tím, že mráz přímo nesnáší. "Když jsem zmrzlá, celá se třesu, zbraň se špatně ovládá, špatně se mi dýchá," popsala, s čím se musela vyrovnat.

Zlato a stříbro zůstalo v Rusku

O zlatu se rozhodovalo až do poslední střelby mezi domácí dvojicí Achatovová, Světlana Išmuratovová a Běloruskou Olenou Zubrilovovou. Tu stála jedna chyba medaili, neboť musela na trestný okruh, a bitva o titul tak byla záležitostí ruských biatlonistek. Lepší běh přinesl prvenství Achatovové, o necelé tři sekundy skončila Išmuratovová druhá a bronz patřil Sandrine Baillyové z Francie.

Již známá vítězka Světového poháru Martina Glagowová z Německa završila sezonu 12. místem.

Reklama